Annons

Hela Umeå laddar för SM-veckan

zoom Gabriella Hed Vall, vd på Visit Umeå Foto: Pressbild
Gabriella Hed Vall, vd på Visit Umeå Foto: Pressbild
NYHETER. Umeå står som värd när SM-veckan nu drar i gång. Det finns väldigt många uppsidor på ett sådant här arrangemang, menar Gabriella Hed Vall, vd på Visit Umeå.
Annons

Umeå arrangerade SM-veckan för vinteridrotter 2014. I år står de som värd för sommaridrotterna, där vinnare ska koras inom 25 idrotter.

– Att det är så många idrotter förutsätter också att vi har föreningar inom de olika sporterna. Det är det lokala föreningsengagemanget som ligger till grund för att vi ska kunna genomföra SM-veckan. Det är dem som sköter tävlingarna tillsammans med Riksidrottsförbundet, säger Gabriella Hed Vall, vd på Visit Umeå.

SM-veckan pågår 27 juni–2 juli och cirka 3 000 deltagare beräknas komma. Det är tävlande, ledare men också journalister som är kopplade till evenemanget. Utöver dem kommer det också publik, där den största delen är lokal. Det blir som en fest i staden, berättar Gabriella.

Vad gör ni runt omkring tävlingarna?

– Visit Umeå gör något som vi kallar för SM-festen samtidigt. Vi har ett område nere vid älven som vi kallar Skeppsbron där man kan äta och dricka gott. Dessutom har vi aktiviteter hela veckan, bland annat med möjlighet att få prova på olika idrotter, men också artistuppträdande med mera. Det ska märkas i Umeå att vi har SM-veckan när man är här.

SM-veckan är mer än bara idrott, menar Gabriella. Till exempel är det dansföreställning av Balettakademin och specialgjorda stadsvandringar med Umeå guideförening.

Vad betyder ett arrangemang av den här typen för Umeå som destination?

– Dels är det ett utmanande evenemang med många idrotter där många Umeåbor som ska engageras och samverka. Det är utvecklande för staden. Dels är det en katalysator för att utveckla och nyinvestera i olika anläggningar för att det ska ha SM-status, säger hon och förklarar:

– Till exempel måste vi justera vår skateboardpark inför tävlingen. Att den får ett lyft kommer även Umeborna till gagn när veckan är över. Allt det vi har behövt göra på våra anläggningar ska vara långsiktiga för invånarna.

Engagerar föreningslivet

SM-veckan betyder mycket för föreningslivet. Framför allt för de idrotter som annars inte får så mycket uppmärksamhet.

– Vi hoppas på att de enskilda föreningarna ska se fler aktiva och att de får fler medlemmar.

Gynnar besöksnäringen

Det gynnar också besöksnäringsföretagen. Det finns väldigt många uppsidor på ett sådant här arrangemang, menar Gabriella.

– Att tävlingarna sänds i SVT visar att vi kan genomföra den här typen av arrangemang. Förhoppningsvis inspirerar det dem som tittar på tävlingarna, att de får upp ögonen för staden och vill komma hit på ett besök, avslutar Gabriella Hed Vall.

Läs även om hur Östersund gynnades av mästerskapsvintern

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...