Annons

Mästerskapsvintern i Östersund gynnar hela regionen

zoom Invigningen av damernas U-18 Hockey VM och Jessica Thylin på Destination Östersund.
Invigningen av damernas U-18 Hockey VM och Jessica Thylin på Destination Östersund.
NYHETER. Östersund är de mindre internationella evenemangens mästare. Det är en uttalad strategi som stärker stadens varumärke, menar Destination Östersund.
Annons

Nyligen genomfördes damernas U-18 Hockey VM på Östersunds hockeyrinkar. Sverige tog ett silver i jakten på världsmästartiteln. Det här var bara ett av ett flertal mästerskapsevenemang som Östersund står som värd för den här vintern och kommande under 2023.

– Det är otroligt viktigt för oss, besöksnäringen, hotell och restaurang och handel med mera. Alla de här evenemangen vi har nu är dessutom tv-sända. Det ger förstås en otrolig PR för Östersund, säger Jessica Thylin ansvarig för möten och evenemang på Destination Östersund.

Evenemang skapar ambassadörer

Förutom damernas U-18 Hockey VM arrangerar staden under 2023 Curling EM, två VM i Parasport, världscupen i skidskytte, internationella tävlingar i skotercross och elbils VM med flera.

– Ju fler olika evenemang vi har desto fler olika människor kommer hit och kan vara ambassadörer för Östersund. I de bästa av världar kommer de tillbaka. Så det är mycket som spelar in när vi kan arrangera de här tävlingarna, säger Jessica och tillägger:

– Det är också en stolthet som östersundsbon känner, vilket är viktigt. Det är många som vill hjälpa till och det vi gör skapar också en gemenskap i staden.

Östersund tog över Rysslands ansvar

Egentligen skulle Ryssland stå för både U-18 Hockey VM och Curling EM. Men på grund av kriget i Ukraina blev tävlingarna flyttade. Både Svenska Hockey- och Curlingförbundet visade intresse för att ta över evenemangen och där Östersund presenterades som ett alternativ.

– Vi är duktiga på den här typen av evenemang och har gjort många genom åren. Vi har ett väl inoljat maskineri som bara är att sätta i gång.

Anledningen till att Östersund fick arrangera tävlingarna är nog tack vare att staden är snabbfotad, tror Jessica.

– Vi har korta ledtider och bra samarbeten mellan näring och kommun de sporter som berörs. Det är vår styrka. Vi kan ta snabba beslut, speciellt i de här fallen där vi fick förfrågan bara för ett par månader sedan.

Destination Östersund syns internationellt

Östersund har många internationella evenemang, både stora och små. Det är vår grej, menar Jessica.

– Att vi syns i mediabevakning världen över och framför allt i tv har oerhört stor betydelse för Östersund som destination. Och det är också en viktigt att vi gör bra ifrån oss. Vi gör ett bra jobb och visar att vi vill ha nya grupper hit, säger hon.

U-18 Hockey VM är den första internationella hockeytuneringen som staden arrangerar. Det är också första gången som internationella ishockeyförbundet sätter jämställdhet högst på dagordningen. Under tre dagar anordnades föreläsningar och workshops med fokus på tre olika teman: kvinnligt ledarskap, den kvinnliga cykeln kopplat till prestation och att vara ledare för tjejer samt att bygga positiv kultur för att förebygga våld och kränkningar.

– Vi har visat upp oss för hockeyvärlden och att det är möjligt att ha tävlingar på den här nivån här, och kunna göra mer för de aktiva och att det fungerar. Det kan leda till att vi kan få fler mästerskap, säger Jessica Thylin.

Läs mer om vad sportevenemang kan betyda för besöksnäringen:
O´Learys om VM i handboll
Åre och Östersund bygger varumärke

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...