Annons

Hett att Ă€ta ute pĂ„ julafton – ”Det ökar för varje Ă„r”

zoom PÄ Ulriksdals VÀrdshus har man rullat 700 kilo köttbullar inför jul. Foto: Ulriksdal, Buustamons FjÀllgÄrd
PÄ Ulriksdals VÀrdshus har man rullat 700 kilo köttbullar inför jul. Foto: Ulriksdal, Buustamons FjÀllgÄrd
NYHETER. Det blir allt mer poppis att skippa julstöket hemma och istĂ€llet gĂ„ pĂ„ krogen pĂ„ julafton. Buustamons FjĂ€llgĂ„rd i Åre Ă€r fullbokad 24 december och julaftonslunch pĂ„ Sturehof bokas upp ett Ă„r i förvĂ€g.
Annons

I köket pÄ Ulriksdals VÀrdshus har det rullats köttbullar i tvÄ veckor och inför julbordsstarten 21 november har man 700 kilo. Nu vÀntar en hektisk tid fram till annandagen, man rÀknar med 15 000 sittningar.

– Vi har en vecka kvar sĂ„ det Ă€r full fart. Julborden har en mĂ„ngĂ„rig historia hĂ€r och gĂ€sterna bokar lĂ„ngt i förvĂ€g. Även pĂ„ vĂ„ra andra krogar Ă€r trycket högt, julaftonslunchen pĂ„ Sturehof bokades upp för ett Ă„r sedan, sĂ€ger Stefan Barenthein, driftschef pĂ„ Svenska Brasserier.

Bland de restauranger Svenska Brasserier driver Àr det Ulriksdals VÀrdshus som serverar julbord. Men Àven pÄ Taverna Brillo, Riche och Teatergrillen rÄder det brÄda dagar i december, sÀrskilt pÄ julafton.

– Det ökar för varje Ă„r. GĂ€sterna Ă€r familjer som har det som tradition. Hos oss kan man umgĂ„s och sedan öppna julklapparna hemma. Vi har ocksĂ„ mĂ„nga turister som inte vet var de ska ta vĂ€gen pĂ„ julafton, vi fĂ„r ofta samtal frĂ„n hotellen.

PĂ„ Ulriksdals VĂ€rdshus serveras klassisk julmat, med vegetariska inslag.

– Vi har mer genomarbetade gröna rĂ€tter i Ă„r, som brysselkĂ„l med chili, curry, lök och russin. PĂ„ Sturehof och Riche serveras den vanliga Ă  la carte-menyn pĂ„ julafton, mĂ„nga ser det som ett trevligt alternativ till julmaten, sĂ€ger Stefan Barenthein.

GĂ€sterna har gjort det till tradition

Linda Nilsson Ă€r platschef pĂ„ Buustamons FjĂ€llgĂ„rd i Åre och hon ser fram emot en fullbokad december.

– PĂ„ julafton har vi helt fullt. Men det finns nĂ„gra platser kvar nĂ€r det gĂ€ller julbord.

JulbordsgÀsterna bestÄr frÀmst av företag, pÄ julafton gör familjerna entré.

– Vi har mĂ„nga Ă„terkommande gĂ€ster som gjort det till en tradition. Det brukar vara hela slĂ€kter som besöker oss och det kĂ€nns hĂ€rligt.

Vad stÄr pÄ julaftonsmenyn?

– Vi serverar traditionell julmat med jĂ€mtlĂ€ndska inslag, som Ă€lgsalami och renkorv. Vi försöker alltid fĂ„ till en twist genom att krydda vissa av rĂ€tterna med vĂ„r egen snaps, sĂ€ger Linda Nilsson.

Petersons Krog pÄ KÀringön utanför Orust har serverat julbord i över tjugofem Är.

– Vi har cirka 1500 gĂ€ster mellan 17 november och 17 december. Det finns femtio lediga platser första fredagen och ett fĂ„tal lunchsittningar, annars Ă€r det fullt, sĂ€ger Lars Olsson som Ă€r Ă€gare.

Gin & Tonic-sill pÄ Ärets julbord

Restaurangen har mÄnga Äterkommande gÀster och de brukar boka ett Är i förvÀg. Det Àr frÀmst familjer som besökt KÀringön pÄ sommaren och som nu kommer tillbaka.

– Vi har haft stadigt med gĂ€ster sedan start och det beror pĂ„ att vi har privatgĂ€ster. För krogar som satsar pĂ„ företag Ă€r det mer ostadigt. Jag tror att sjĂ€lva miljön lockar, man tar sig ut över vackra Orust och sedan via bĂ„t till ön.

Vad sticker ut pÄ Ärets julbord?

– Vi satsar bland annat pĂ„ nya sillinlĂ€ggningar, just nu experimenterar vi med en gin & tonic-sill.

Eftersom Peterrssons Krog ligger pÄ en ö sÄ har man svÄrt att locka gÀster pÄ sjÀlva julafton.

– Det passar inte in i julaftonspusslet att ta sig hit, sĂ„ vi har stĂ€ngt. Men julborden har stor betydelse, utan dem skulle vi behöva lĂ€gga av efter vĂ„ra hummerkalas i mitten av oktober.