Annons

Hon är årets Lily-sommelier

zoom Maja Hempel har jobbat i sju år på Thörnströms Kök i Göteborg. Foto: Pressbild
Maja Hempel har jobbat i sju år på Thörnströms Kök i Göteborg. Foto: Pressbild
NYHETER. Under måndagen avgjordes landets största tävling för kvinnliga sommelier. Efter två intensiva dagar med sex olika moment stod det klart att Maja Hempel, 26, från Thörnströms Kök kammat hem segern.
Annons

Grattis till vinsten! Vad har varit roligast de här dagarna?

— Att får göra det här på riktigt på en scen framför en domare och publik. Vi dekanterade på scen, även om jag har dekanterat en hel del förut så har jag aldrig gjort det på det här sättet framför folk. Men jag lyckades koppla bort och fokusera på själva dekanteringen.

Maja Hempel har jobbat i sju år på Thörnströms Kök i Göteborg. Det är en restaurang som format många tävlingssommelierer. Tidigare Lily-vinnaren Emma Ziemann som även vunnit SM är kollega till Maja.

— Generellt är vi starka i matsalen och vi gillar att tävla på Thörnströms Kök. Det är en väldigt bra arbetsplats att vara på. I år var jag med i SM för första gången och det kändes bra att ha gjort det innan Lily. Att ha vunnit Lily bollinger award nu gör att jag är ännu mer taggad på SM nästa år.

Varför ville du ställa upp i just den här tävlingen?

— Jag tycker det är trevlig och välkomnande tävling, de målar inte upp en bild att man ska vara livrädd innan. Nu ska jag tävla igen redan i helgen på Wosa sommelier cup, i Kapstaden, om sydafrikanska viner. Den tävlingen verkade också rolig, det är inte så att jag är specialiserad på sydafrikanska viner men jag gillar att lära mig nya saker.

Hur kom det sig att du började jobba med vin från första början?

— Jag jobbade extra inom restaurang under högstadiet och gymnasiet, jag var på Tofta herrgård i flera år, jag började i disken och slutade som hovmästare.

Har du något långsiktigt mål med ditt sommelieri?

— Det hade varit kul att göra SM igen. Yrkesmässigt så vill jag jobba i en restaurang där jag kan vara stolt över maten och vinet jag serverar och att gästerna uppskattar det och vill besöka restaurangen. Det gör jag idag och jag vill fortsätta utvecklas.

Vad häller du i glaset i höst?

— Bollinger champagne såklart. Och lätts syrliga röda viner, som Pinot Noir. Det blir mycket Frankrike och Sydafrika.

Den första Lily Bollinger Award gick av stapeln 2002 med syftet att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger.