Annons

Hon är Nordens bästa unga kock

zoom Desirée Jaks belönades med ett juniorguld i Nordic Chef of the Year.
Desirée Jaks belönades med ett juniorguld i Nordic Chef of the Year.
NYHETER. Till vardags är Desiree Jaks, 22, kock på Agrikultur som nyligen fick sin första stjärna av Guide Michelin. Men under tisdagen lagade hon hem ett eget prestigepris. Nu kan hon titulera sig själv Nordic Young Chef of the Year.
Annons

– Jag har inte fattat det riktigt än, säger Desiree Jaks när Besöksliv når henne på väg hem från Danmark.

Under tisdagen tävlade fem juniorkockar parallellt med fem seniora kockar från Nordens länder i ”Nordic Chef of The year” i danska staden Herning. Och det blev storslam för Sverige som kammade hem båda gulden. Förutom Desiree Jaks juniorguld så blev Ola Wallin bästa senior.

– Det var en jätterolig tävling. Jag hade gärna gjort den igen, Desiree Jaks.

Först kvällen innan tävlingen fick hon reda på vad som skulle ingå i råvarukorgen, alltså de ingredienser som är obligatoriska att tävlingslaga med. Därefter fick de tävlande en timme på sig att skriva ihop sin meny och en inköpslista.

– Man kan träna in vad som helst och bli bra på det. Men det här går inte att förbereda sig till. Därför blir det mer en utmaning där man lär känna sig själv som kock.

Huvudråvarorna var biff på ben till varmrätt och choklad till dessert.

– Det är inte varje dag kockar får göra dessert på tävlingsnivå. Vi kockar är bättre på det salta. Men jag tycker det var riktigt kul.

Desirée Jaks ingår även i Juniorkocklandslaget. Dess lagledare, Annie Lundin, vann tävlingen förra året.

Vad är det för skillnad på att tävla individuellt som du gjort nu och med laget?

– Man får lita på sig själv mer i den här typen av tävling. Ingen kan hjälpa dig om det går åt skogen. Det är en helt annan trygghet att tävla i grupp och man kan lösa problemen tillsammans.

För att förbereda sig inför tävlingen i Danmark så har Desirée Jaks haft proffshjälp från Jonas Franzén, Kocklandslagets förra lagledare. Det stöder har betytt mycket för henne.

– Han har lärt mig att jag ska tänka att det är som en dag på jobbet. Att man inte ska bli nervös när man väl står där och det är tävling. Det har jag haft mycket hjälp av.