Annons

Hon säkrade SM-titeln i Servering

zoom Amanda Svensson vann Gymnasie-SM i helgen.
Amanda Svensson vann Gymnasie-SM i helgen.
NYHETER. Gymnasie-SM avgjordes i Grythyttan i helgen och duon Amanda Svensson och Linnea Henriksson från Mjölby knep guldet i Servering: "Vi trodde inte vi skulle vinna, så det var sjukt kul!"
Annons

Flambering, tranchering och barservering – det var ett digert tävlingsprogram för de som tävlade i Servering under Gymnasie-SM i Grythyttan i helgen. I tre dagar har de grillats i teoretiska frågor, utsatts för en rad serveringstester och nu är vinnarna klara: Amanda Svensson och Linnéa Henriksson från Dackeskolan i Mjölby.

– Det var så otroligt roligt i helgen och så lärorikt, säger Amanda, som nästan inte kunde ta sig till årets tävlingar i Grythyttan.

– Jag visste redan när jag började gymnasiet att jag ville åka till SM och tävla, men vi tävlar ju i lag om två, och jag fick inte med mig någon från klassen. Till slut fick jag med mig Linnéa som går i 2:an, och det var ju tur att vi åkte, haha!

Gymnasie-SM i Kök, Hotell och Servering

I Grythyttan tävlade också flera lag från hela landet inom klasserna Kök och Hotell som i år vanns av Leon Rademaekers och Paulina Änggården från Sturegymnasiet i Halmstad, respektive Erica Komét och Amanda Mansdotter från Drottning Blankas gymnasium i Helsingborg.

I klassen Servering började tävlingarna med ett pass teori:

– Det var en del matte, vi skulle kunna moms på mat och dryck, och sen omvandla kronor till Euro, men också mycket matkunskap, berättar Amanda.

Under söndagen tävlade de olika lagen i flambering, tranchering och barservering.

– Med flamberingen blev det tyvärr en miss, för köket hade inte fått rätt recept av oss, vi valde att flambera en grönpepparstek, så det gick inte så bra.

Efter att ha trancherat kyckling inför gästerna blandade lagen sen drinkar som serverades – allt på engelska – och Amanda och lagkamraten Linnea låg bra till trots flamberingsmissen.

Samarbetet med team Kök gav vinsten

Sista dagen av tävlingen samarbetade de med det vinnande laget från klassen Kök, Leon Rademaekers och Paulina Änggården från Sturegymnasiet i Halmstad, där man serverade en hel middag.

– Vi hade väldigt bra samarbete med dem, och det var det som avgjorde det tror jag. Vi blev ihoparade med ett kökslag och det är klart att det är nervöst att jobba med några man aldrig träffat innan, så det var extra kul att det gick bra.

Teamet komponerade ihop en 3-rätters middag med drycker och för Amanda och Linneas del gällde det att duka och sen servera. Och det gick ju galant!

– Vi hade superbra kommunikation med köket och var pålästa och kunde skapa en bra gästupplevelse. Vi kände oss trygga med varandra, berättar Amanda.

Alla rätt på vinprovningen

Slutligen testades serveringselevernas kunskap i vin och där satte Amanda alla fyra viner i ett blindtest; druva och land. Och det är bland annat dryckerna som lockar Amanda med jobbet på restaurang.

– Just nu jobbar jag på The Lamp Hotel i Norrköping, och kommer jobba där i sommar och höst. Vi har stor vininriktning på mitt jobb, och jag gillar att jobba med hur man kan kombinera viner med mat. Det är spännande med vin och tanken är väl att läsa vidare till sommelier så småningom.

Vad är det roligaste med jobbet på restaurang?

– Jag tycker att det är roligt att träffa mycket nytt folk, och där jag är nu har vi som jobbar också väldigt roligt tillsammans. Jag vill hamna på en bra krog där man kan fortsätta utvecklas och lära sig. Men man jobbar ju för gästens skull, att få en bekräftelse på att de har haft en bra upplevelse. Det handlar om service, och det tror jag att Linnéa tycker också.

Snart tar du studenten, så det var väl ett bra sätt att avsluta gymnasiet på, att vinna SM?

– Det kan man säga, ja!

gymnasie sm servering

Linnea Henriksson tävlade med Amanda Svensson i Gymnasie-SM, båda från Dackeskolan i Mjölby.

LÄS MER: Här är förra årets vinnare i Gymnasie-SM. 

Så får du mer tid över till dina gäster

Så får du mer tid över till dina gäster

Med Picasso Digital får hotell och konferensanläggningar digitala tjänster för bokning, incheckning och betalning så att du kan lägga mer fokus på det som är allra viktigast i verksamheten – nämligen dina gäster...