Annons

Hon tog hem SM-titeln i hotell

zoom Ida Pettersson tog hem guld i kategorin hotell. Till höger tillsammans med de övriga vinnarna, Emma Andersson och Elin Wijk i kök, samt Tage Dahlberg och Ellen Hettne i servering. Foto: Privat/ Gymnasie-SM
Ida Pettersson tog hem guld i kategorin hotell. Till höger tillsammans med de övriga vinnarna, Emma Andersson och Elin Wijk i kök, samt Tage Dahlberg och Ellen Hettne i servering. Foto: Privat/ Gymnasie-SM
NYHETER. ”Det var väldigt nervöst, men jag försökte tänka att det här är en helt vanlig dag på jobbet”, säger Ida Pettersson, som stod som vinnare i kategorin hotell när Gymnasie-SM avgjordes i helgen.
Annons

Ida Pettersson från Göteborg vann SM-guld i kategorin hotell under finalen av Gymnasie-SM, som avgjordes i Grythyttan utanför Örebro i helgen. Andra nyexaminerade elever från hela Sverige tävlade även i kategorierna kök och servering.

Från torsdag till och med söndag tävlade hon och de andra deltagarna i olika delmoment.

–  Det var väldigt nervöst, men vi fick jättebra tips och feedback kring hur man ska tänka i olika situationer, säger Ida Pettersson, som hunnit gå ut Yrkesgymnasiet i Göteborg och numera jobbar som receptionist på Hotell Eggers och Arken Hotel & Spa.

Hon tyckte att de mest utmanande under tävlingen de olika teoriproven på engelska. Bland tävlingsmomenten ingick även ett rollspel där uppgiften var att genomföra en coronasäker konferens på ett hotell för ett läkemedelsföretag.

– Jag har ju gått lärlingsgymnasiet och även hunnit jobba lite, så jag har tagit med mig mycket därifrån, Liknande situationer som i rollspelet har man ju haft. Så jag försökte tänka att ”det här är en vanlig dag på jobbet”.

Då är det ju ett bra betyg på hur du är på jobbet, att det gav dig ett SM-guld?

– Ja, jo, kanske det, säger Ida Pettersson med ett skratt.

Tävlingen skulle genomförts i fjol när Ida Pettersson gick sista året på Yrkesgymnasiet i Göteborg, men den flyttades fram på grund av pandemin. Nu har hon redan hunnit ta sina första steg ut i arbetslivet och firades under tisdagseftermiddagen av sina arbetskamrater på Hotell Eggers.

– Jag har blivit uppvaktad med lite goda saker, de är verkligen jättesnälla allihop.

Vad tycker du är det bästa med att jobba på hotell?

– Det är mötet med alla slags människor, att få hjälpa dem att sätta lite guldkant på vardagen. Jag får mycket energi från att få göra det.

Ida Pettersson och de andra vinnarna i tävlingen har nu även kvalificerat sig till VM, Worldskills i Shanghai.

– Vi har ännu inte fått veta om vi kommer att kunna åka dit och tävla än, det får vi veta nästa vecka. Men det vore ju väldigt spännande. Det är ju ganska stort och man lär sig nog mycket på att vara med där.

Hur tänker du dig framtiden på jobbet, vad drömmer du om att göra?

– Jag har tänkt på att jag gärna skulle vilja jobba utomlands, även om jag just nu trivs där jag är och gärna vill stanna kvar på Hotell Eggers. Jag vill absolut jobba kvar i branschen, gärna med mer ansvar så småningom i någon chefsposition, säger Ida Pettersson.

Suusify – ny hotellallians med frihet som ledord

Suusify – ny hotellallians med frihet som ledord

Johan Öhman är grundare av Suusify, framtidens hotellallians. Med hjälp av tillförlitlig data och smarta analyser ska alliansen hjälpa hotell att minska kostnader och öka intäkterna. – Vi ser också hur många hotell är l...