Annons

Hotell ser ökad efterfrågan på djurrum under pandemin

zoom Jerk Åkerblad som driver Tällbergsgården, säger att intresset för djurrummen fördubblats.  Foto: Claes Åkerblad/Colorbox
Jerk Åkerblad som driver Tällbergsgården, säger att intresset för djurrummen fördubblats. Foto: Claes Åkerblad/Colorbox
NYHETER: Sedan pandemins start har många svenskar valt att skaffa hund. Det i kombination med hemestrandet gör att flera hotell som välkomnar husdjur nu ser en ökad efterfrågan på djurvänliga rum.
Annons

Även om hotellbranschen bjudits få ljusglimtar under pandemin finns det en nisch som klarat sig – den delen av verksamheterna som välkomnar djur.

Jerk Åkerblad som driver Tällbergsgården, intill Siljan i Dalarna, säger att intresset för de 10 djurrummen som finns på hotellet ökat rejält.

– Jag skulle nog säga att vi under 2020 hade dubbelt så många djurrum bokade jämfört med ett normalt år.

Förra året registrerades 57076 hundar i Sverige, enligt Jordbruksverket. Det är 11 procent fler än 2019. Tror du att det är anledningen?

– Ja, det är nog hela förklaringen. I kombination med hemestrandet. Men vi har haft katter här också, och en papegoja.

Väger djurrumsbokningarna upp tappet ni haft i övrigt?

– Det kan jag inte säga, vi har stängt i veckorna eftersom vi inte har några konferensbokningar, men på helgerna är det många djur här. Tidigare kanske vi hade en djurbokning i veckan, nu har vi ibland fem till sex gäster med djur.

På Stora Elite hotell i Örebro har man också märkt av att intresset för djurrummen ökat. Enligt reception- och bokningschef Birgitta Nordin är det framför allt under veckorna som de fyrbenta gästerna blivit fler.

– Vi har ungefär 50 procent fler djurbor nu än vi hade före pandemin. I vanliga fall har vi fyra rum avsedda för gäster med djur, men nu när efterfrågan ökar har vi möjlighet att ställa om och välkomna fler.

Förutom att djuren är fler än tidigare ser hotellet en ökning av återkommande djur-gäster.

– Det är också lite annorlunda jämfört med tidigare. Vi har bland annat en hund som blivit stamgäst och som brukar bo på hotellet två till tre dagar i veckan.