Annons

Hotellen står tomma – varslen haglar

zoom Beläggningsgraden på Stockholmshotellen var på tisdagen nere på 12 procent. Foto: Colourbox
Beläggningsgraden på Stockholmshotellen var på tisdagen nere på 12 procent. Foto: Colourbox
NYHETER. Efter en storm av avbokningar och uteblivna bokningar står hotellrummen i Stockholm tomma. ”Sannolikt kommer många hotell försöka stänga”, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.
Annons

Beläggningsgraden på Stockholmshotellen har totalt rasat. Efter att man i slutet av förra veckan såg en minskning med runt 40 procent står hotellrummen huvudstaden mer eller mindre tomma, enligt siffror från analysföretaget Benchmarking Alliance.

Statistik från tisdagen visar för Stockholmshotellen en beläggningsgrad på 12 procent – en siffra som vid samma tidpunkt förra året låg på 84 procent. Motsvarande ras för Göteborg är från 79 till 17 procent, och Malmö från 73 till 22 procent.

– Utvecklingen lutar det brant nedåt och vi har ännu inte sett vilken nivå som det stabiliserar sig. Sannolikt kommer väldigt många hotell försöka stänga i den mån det är möjligt, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.

Varslen haglar in från hotellaktörer i hela landet, senast hotellkoncernen Nordic Choice som varslar 7500 varav 4500 i Sverige. Under dagen har även Hotell Teatern i Östersund varslat samtliga 15 anställda, rapporterar Svt.se

Camilla Hassberg är hotellchef på Gamla Teatern.

– Det är ju främst de stora eventavbokningarna som gör att vi varslar, säger hon till svt.se

I förra veckan varslade även Scandic 2 000 anställda, och krog- och hotellkoncernen Stureplansgruppen flaggar för varsel av 20 procent av sin personalstyrka.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...