Annons

Hotellets anor från 1800-talet får nytt liv

zoom Jenny Nilsson, hotellchef
Jenny Nilsson, hotellchef
NYHETER. Efter en omfattande renovering är gästerna välkomna igen. I helgen väntar Grand New Opening för Sveriges äldsta hotell, Continental du Sud i Ystad.
Annons

På lördag, den 28 januari slår hotell Continental du Sud i Ystad upp dörrarna igen, efter att ha varit stängt för renovering under sju veckor. Lokalerna har drivits som hotell sedan 1829 och när det nu öppnar igen har den mäktiga, historiska känslan lyfts fram och blandats med modernare inslag. Restaurangens massiva ekparkett, hotellets takstuckatur, marmortrapporna, stengolven, kristallkronorna och blyglasfönstren är exempel på sådant som har fräschats upp och bevarats.

– Vi har tittat mycket i gamla böcker och läst på om hotellets historia för att ta tillbaka det pampiga i de här lokalerna. Samtidigt har vi uppdaterat och gjort det modernt för våra konferensdeltagare, med bra teknik och luft, säger Jenny Nilsson, hotellchef på Continental du Sud, och tillägger:

– Vi vill bredda oss och även nå ut till en yngre publik, vilket vi har tänkt på när vi skapat à la carte-menyn och utökat dryckesmenyerna med ett större sortiment av öl, vin och cocktails. Miljön har fått soffor, rätt belysning och dj vissa kvällar för att få till rätt känsla.

Ny interiör med boutique-känsla

När Jenny Nilsson och hennes sambo Martin Jönsson, hotellets vd, tog över Continental du Sud 2015 genomförde de ganska omgående en renovering av alla rummen. Jenny har tidigare jobbat i inredningsbranschen och Martin är i fastighetsbranschen med en passion för hus och byggnader.

– Vi kände direkt att det fanns så mycket potential i de här lokalerna, som inte kom till sin rätt. Det finns mycket bevarat som vi ville lyfta fram på rätt sätt, säger Jenny Nilsson.

Planerna på en mer omfattande renovering fick läggas på is på grund av pandemin samt att de byggde systerhotellet Fritiden Hotell & Kongress som öppnade 2020. Men i december 2022 var det äntligen rätt tajming för att dra igång den stora omgörningen. Hela första planet har renoverats, bland annat har marmorgolvet från 1900-talets början fått en ny skinande glans och receptionen en ny interiör med boutique-känsla.

– Vi har jobbat med många olika lokala producenter. Det är till exempel ett snickeri utanför Ystad som har byggt barerna och receptionsdiskarna och en annan firma från trakten som har byggt våra nya lampor i mässing. Allt känns otroligt välarbetat och genomtänkt.

Gäster i köket

I restaurangen Brasserie du Sud är det inte mycket som är sig likt. Där finns numera en social meeting-bar i mitten där man kan slå sig ner för en bit mat, ett vinotek och ett exklusivt chef’s table för åtta personer i köket.

– Vi kunde inte flytta ut köket i restaurangen, som kockarna nog hade önskat, så då flyttar vi in gästerna i köket istället. Restaurangens uttryck är förstärkt med inspiration av en kolonial stil och det är en mysig och gemytlig miljö med råvaror och service i fokus, säger Jenny Nilsson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...