Annons

”Hotellvärlden är som en familj”

zoom Ny på jobbet. Ebba ska basa över Elite Hotel Stockholm Plaza. Foto: Privat
Ny på jobbet. Ebba ska basa över Elite Hotel Stockholm Plaza. Foto: Privat
PÅ NYTT JOBB. Ebba Järrud, ny hotelldirektör på Elite Hotel Stockholm Plaza är bara 31 år, men har ändå rekordlång erfarenhet. Hur många timmar, dagar, veckor hon tillbringat på hotell är nämligen omöjligt att säga.
Annons

Du började jobba på hotell när du bara var 14. Vad innebar ditt första jobb?

– Pappa började jobba på hotell på Lidingö och ett hotell i Åre, och när jag var 14 började jag sommarjobba och jobba extra på helgerna som frukostvärdinna och lokalvårdare. Sedan, när jag blev lite äldre jobbade jag som servitris och receptionist.

Vad är det med hotellvärlden som fångat dig?

– Människorna. Både gäster och personal. Jag skulle vilja säga att de som jobbar i denna bransch är roliga, och det blir en stark sammanhållning, nästan som en familj.

Du gick från Grand Hôtel till Elite, hur lyckades de locka över dig?

– Min mamma övertalade mig att plugga vidare på Lunds universitet, då behövde jag ett extrajobb och kom då i kontakt med Elite under nästan tre år. När jag flyttade till Stockholm visste jag att Elite skulle öppna nytt hotell, och hade det i sikte, så, jag hann bara vara på Grand Hotel i tio månader, innan jag som 23-åring fick jobb som receptionschef på Elite.

Sedan dess har du varit åtta år på Elite Hotels. Vad är det med Elite Hotels som du gillar mest?

– Jag har alltid gillat att det är stor frihet under ansvar här. Man begränsas inte av tusen manualer, vi har stor frihet på de respektive hotellen.

Du har precis börjat din nya tjänst som hotelldirektör på Elite Hotel Stockholm Plaza. Vilken blev din första arbetsuppgift?

– Vi har haft det här hotellet sedan 1984, och jag skulle vilja beskriva det som en gammal pärla. Min uppgift är att modernisera och digitalisera hotellet. Som chef är jag mån om att hålla ordning och struktur. Vill ha högt till tak och är väldigt rak. Jag är öppen och ärlig. Jag är förutsägbar och vill inte att folk ska vara rädda för att göra fel.

Vilka är de största utmaningarna med att driva hotell i Stockholm?

– Sedan förra året har det öppnat väldigt många hotell. Vi som är ett äldre hotell måste hänga med i matchen, och det gör att vi måste jacka upp oss lite. Det fungerar inte att leva på gamla meriter. Men hur modernt ett hotell än är, måste det ha fungerande personal där samspelet fungerar.

Du lär ha bott en hel del på hotell, vilket är ditt bästa?

– Jag har bott på en del hotell, det stämmer. Jag bodde i Amsterdam för ett par år sedan på ett roligt hotell med fantastisk service. Personalen förekom oss på alla våra frågor och fick oss att känna oss både sedda och viktiga.

Kan du slappna av när du själv bor på hotell, eller tänker du bara jobb då?

– Inte helt. Man går och fotar grejer, inspireras av bra idéer och störs av det som inte fungerar. Det är en arbetsskada.

Vad utmärker en bra hotellupplevelse?

– När man fått ett fint bemötande, när någon ser en på ett proffsigt men ändå på ett personligt sätt.