Annons

I dag öppnar ett av världens högsta trähotell – en ny destination i norr

zoom I dag öppnar The Wood Hotel by Elite. Hotelldirektör blir David Åberg.  Foto: Pressbilder
I dag öppnar The Wood Hotel by Elite. Hotelldirektör blir David Åberg. Foto: Pressbilder
NYHETER. Norrlands senaste internationella hotelldestination är konstruerad med fokus på hållbarhet. Och ambitionen är att vara koldioxidneutral inom de första fem åren. – Det är ett fantastiskt hus och en fantastisk miljö att vistas i, säger David Åberg, som återvänder till hemstaden för att bossa över hotellet – efter 30 år i Stockholm.
Annons

Timmerbyggnaden som sträcker sig 20 våningar och 75 meter över marken beskrivs som en hyllning till Skellefteås lokala historia av skogsbruk och träbyggande. Och trots att öppningsfirandet av densamma får vänta till sista helgen i oktober, har projektet rönt stor internationell uppmärksamhet.

David Åberg, som bland annat har en bakgrund som försörjningschef för Nordic choice, och nu landat i hemstaden för att ro i land hotelldelen summerar sin syn på byggnaden med en mening: ”Det är en jättepjäs det här.”

Han känner sig samtidigt stolt över projektet – eftersom det kommer att sätta Skellefteå på den internationella kartan, en lyx som tidigare mest varit större städer och gränsstäder förunnat. Nya arbetstillfällen skapas och år 2030 räknar Skellefteå med att omkring 100 000 invånare bor här – en siffra som reviderats upp, de senaste åren. Hotellet blir ett landsmärke, en arbetsplats och en destination i sig. Själva träkonstruktionen har utformats för att vara en förebild inom modern, hållbar arkitektur, designad för att klara norra Sveriges utmanande väderförhållanden samtidigt som den förblir energieffektiv.

Förutom de 205 omsorgsfullt designade hotellrummen, tre restauranger samt en takbar och spa med panoramautsikt över staden huserar byggnaden även ett helt nytt kulturcentrum – Sara Kulturhus – där såväl gäster som lokalbefolkning kan ta del av ett museum, gallerier, en teater, konsertscener och Skellefteås nya stadsbibliotek.

David Åberg vill gärna slå ett extra slag för en av restaurangerna – hotellets västerbottniska restaurang.

– Vi har en restaurang, restaurang Mandel, som enbart erbjuder samiska och västerbottniska rätter, producerade av lokala råvaror. Vi tänker att vi vill jobba så, med sociala engagemang i Skellefteå, och hjälpa till att lyfta den här delen av Sverige.

Hur känns det för dig att vara tillbaka efter 30 år i Stockholms exil?

– Det känns jättebra! Jag brukar säga att allt här tar sju minuter. Det är det enkla livet, man tar sig runt snabbt, och slipper bilköer och annat tidskrävande.

Hur ser det ut med bokningar framöver?

– I helgen är alla våra restauranger och konferenser fullbokade. Vi har gott om spa- och hotellbokningar också, och det är en mix av gäster som kommer, både inhemska och internationella affärsresenärer, men även folk från trakten.

Precis som du säger – det här är ju en jättepjäs till hotell och ni har redan flera bokningar – känns det inte nervöst?

– Nej, vi är redo. Det känns nästan oroväckande lugnt, skulle jag säga, skämt å sido, vi har förberett oss väl och sett fram emot den här dagen länge. Vi hade från början tänkt smyga igång öppnandet men med så många bokningar blir det en rivstart i stället.

 Den 29-31 oktober kommer hotellet att hålla ett officiellt öppningsfirande – The wood hotel experience – med fokus på nöje, så som artistframträdanden och andra happenings. Sara kulturhus, har på grund av pandemin flyttat fram sin invigning. Exakt datum är ännu inte spikat.