Annons

India’s ska lyfta det indiska köket

zoom Jonas Svensson
Jonas Svensson
NYHETER. Nu är det snart premiär för en ny indisk restaurang i Stockholm. Bakom satsningen står kocken Jonas Svensson och Elite Hotels, vars bortgångne grundare Bicky Chakraborty haft en viktig roll.  
Annons

Det är bråda dagar för Jonas Svensson, som tidigare bland annat startat koncept som Miss Voon och GOMA Asiatisk Gastropub. Den 8 mars öppnar dörrarna till India’s, en satsning han gör tillsammans med Elite Hotels i Den vassa eggens gamla lokaler på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Restaurangen är en hyllning till hotellkoncernens grundare Bicky Chakraborty och har hämtat sitt namn från hans barnbarn, India.

– Bicky och jag pratade med jämna mellanrum om att öppna en indisk restaurang och när han gick bort ringde hans dotter Caroline som tagit över och undrade om jag ville ta hand om mat och servering under hans minnesstund, minns han.

Det som serverades hade ett indiskt-svenskt tema, något som gav mersmak och snart började han och Caroline Chakraborty prata om att kanske öppna en restaurang.
– Sedan när lokalerna dök upp kände jag att det var rätt adress och lokal.

Vad är dina erfarenheter av det indiska köket?

– Bicky och jag pratade mycket om mat och då fanns det indiska köket alltid med. Det gäller att förstå grunden och det gör man inte över en natt utan det växer fram. Med Miss Voon ville jag skapa en asiatisk restaurang, men utifrån en egen tolkning. På samma sätt försöker jag nu titta mycket på andra indiska restauranger för att inspireras och jag äter såklart mycket indiskt. Det är en pågående process som växer mer och mer och jag har även bollplank i London, säger han.

London är känt för sitt indiska kök, men hur är statusen för maten i Stockholm 2024?

– 2011 när jag startade Miss Voon fanns det väldigt lite av asiatisk fusion-restauranger i Stockholm medan det idag finns i nästan varenda hörn. I dag är det samma situation med det indiska köket. Vi känner till chicken maasala och naanbröd men inte så mycket mer. Jag vill lyfta det fantastiska köket som finns i hela Indien. Det är otroligt inspirerande att ge sig in i en helt ny matlagning och en ny värld, säger Jonas Svensson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...