Annons

Ingen ljusning för personalbristen i restaurangbranschen

zoom Fortsatt kockbrist de närmaste fem åren, enligt Arbetsförmedlingens rapport. Foto: Colourbox
Fortsatt kockbrist de närmaste fem åren, enligt Arbetsförmedlingens rapport. Foto: Colourbox
NYHETER. I Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben ser det fortsatt mörkt ut för hotell- och restaurangbranschen, som lider av hög personalbrist. ”Arbetsförmedlingen måste bli bättre på att matcha den kompetens som finns”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

Enligt Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben, en prognos för 2018 och fem år framåt, är bristen på utbildad personal inom besöksnäringen fortsatt stark, och har dessutom spridit sig till fler yrkeskategorier än kockar.

Bristindex i rapporten bygger på uppgifter som samlats in från landets arbetsförmedlare, som ger en bild av läget. Kock är ett fortsatt ett stort bristyrke, men nu så även serveringspersonal.

– Bland enskilda yrken ligger kock högst när det gäller brist på arbetskraft, men också där det finns bäst möjligheter att få jobb, säger Håkan Gustavsson, prognoschef Arbetsförmedlingen.

Ur ett arbetsgivarperspektiv har läget försämrats jämfört med för ett år sedan för hela restaurangbranschen.

Arbetsförmedlingens bristindex har skalan ett till fem, där ett står för stenhård konkurrens om jobbet, medan fem innebär ingen konkurrens. Kockar hamnar på nära fem, medan hovmästare och serveringspersonal hamnar på runt 4,5.

”Det ökade intresset för mat och dryck, den stora befolkningsökningen samt det fortsatt goda konjunkturläget bidrar till en generellt högre efterfrågan från såväl hushåll som företag”, skriver Arbetsförmedlingen.

Visitas vd Jonas Siljhammar menar att det är bekymmersamt att bristen sprider sig till fler yrkeskategorier inom besöksnäringen.

– Nu ser vi att det även saknas serveringspersonal med kompetens och erfarenhet, och det har fått till följd att vissa av våra medlemmar tvingas hålla stängt vissa dagar och jobba med reducerade menyer. Det är förstås allvarligt. Så vill inte företagen jobba i en högkonjunktur, säger Jonas Siljhammar.

Vad ser du för lösningar?

–Arbetsförmedlingen måste bli bättre på att matcha den kompetens som finns med jobb, men också på att ge arbetslösa en utbildning som riktas just mot kock och servering, där behovet av personal är stort.

Han tillägger:

– Branschen måste överlag också bli bättre på kompetensutveckling. Det är ett viktigt sätt att bibehålla befintlig personal, säger Jonas Siljhammar.