Annons

Innovation ska stötta restaurangerna i cirkulärtänk

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt utvecklas till ett innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangnäringen. ”Hela branschen behöver skjuts och stöd i att ställa om och jobba mer cirkulärt”, säger Melanie Sjögren, talesperson för programmet.
Annons

Hållbarhetspriset instiftades 2016 för att premiera gjorda insatser. Nu utvecklas det till ett framtidsinriktat innovationsprogram med jurybedömda priser i tre kategorier: Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse.

– Under tidigare år har fokus legat på redan gjorda arbeten, nu breddar vi priset för vi ser att hela branschen behöver skjuts och stöd i att ställa om och jobba mer cirkulärt, säger Melanie Sjögren, hållbarhetschef på initiativtagaren Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt.

Vinnarna kommer att erhålla innovationsstöd med coaching från inkubatorn Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE och Restaurangakademien.

– Den svenska restaurangnäringen står inför många utmaningar, även om många just nu går in och kämpar helhjärtat för en hållbar restaurangbransch. Vi behöver tänka innovativt nu, livsstilen förändrats och vi behöver tänka bredare. Då vill vi erbjuda hjälp att förverkliga bra idéer.

Nomineringsperioden är i full gång och alla restauranger, barer och caféer välkomnas att skicka in sina förslag på hur de skulle kunna ställa om verksamheten till den cirkulära ekonomin.

Vilken typ av idéer hoppas ni på att få se?

– Det bubblar runt om i landet just nu, vi ser restauranger som verkligen ligger i framkant inom hållbarhet där hoppas vi och tror att vi kan hjälpa till med att spetsa till vissa idéer ytterligare. Vi förväntar oss att både högt och lågt nomineras, men vårt syfte är att det ska leda till något som ska kunna användas för hela branschen. Även om pengarna kommer att gå till en enskild aktör vill vi att det ska få en samhällseffekt.

Hur har programmet påverkats av corona?

– Vi har arbetat med utvecklingen av priset under ungefär ett år och sedan coronapandemin kom i våras har vi sett hur det har slagit hårt mot branschen. Desto mer behöver vi hjälpas åt nu, därför väljer vi också att gå ut med den här satsningen nu, eftersom vi alla behöver motivation i dessa tider.

Juryn består av flera av Sveriges nytänkande kockar och hållbarhetsexperter inom cirkulär ekonomi och gastronomi. I slutet av november utser juryn de tre vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under våren 2021.

Vilken typ av idéer ska kunna realiseras redan under 2021, det är ganska kort om tid?

– Det kan vara små, snabba idéer men med stor spridningseffekt. Vi har ju med oss forskare och experter som ska hjälpa till att förverkliga idéerna och vi planerar att följa pristagarna i programmet under en längre tid. Det ska bli roligt att vara med under en längre period, så får vi se hur de kommer att få hjälp framåt, säger Melanie Sjögren.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...