Annons

”Jag har försökt att sova ordentligt och repetera”

zoom Malin Vallin
Malin Vallin
NYHETER. Idag avgörs vem som får titeln Årets Lily Bollinger – Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Besöksliv har tagit tempen på en av de tre finalisterna, Malin Vallin från Hunger & Törst.
Annons

Hur känns det att vara en av de tre finalisterna?

– Otroligt, jag är så stolt över vad jag redan nu har presterat i tävlingen. Vi är tre riktigt duktiga kvinnliga sommelierer som står mot varandra i finalen och det ska bli så roligt att få träffa dem igen, säger Malin Vallin, sommelier på restaurangen Hunger & Törst i Umeå.

I årets final tävlar hon mot Ida Kilåker och Lovisa Johansson, båda från vinbaren Lenoteket i Lund. Årets Lily Bollinger blir Malin Vallins andra tävling inom sommelieri, första gången hon tävlade var var i Swesomm Junior Challenge 2022.

– Där kom jag på en andra plats, så jag känner att jag har en ganska bra koll på hur de olika tävlingsmomenten kommer att se ut, säger Malin Vallin.

Hur har du laddat inför dagens tävling?

– Jag har försökt att ta det lugnt, sova ordentligt och repetera. Jag gifte mig förra veckan så mycket av mitt fokus har varit på det under de senaste veckorna. Inte perfekt tajming direkt men man ska väl aldrig sluta utmana sig själv?

Vilket tävlingsmoment ser du mest fram emot?

– Blindprovningen, den är alltid spännande! Att utgå ifrån att man inte vet någonting om drycken som står framför sig och sedan försöka bena ut vad man känner på doften och smaken och sedan knyta ihop alla delar för att beskriva vad det är. Det är väldigt utmanande och så häftigt att ens sinnen kan uppfatta så mycket.

Och vilket moment i tävlingen känns mest utmanande?

– Den praktiska delen på scen framför jury och publik, helt klart. Jag har alltid tyckt att det är jobbigt att stå på scen och prata inför många, men det är något som jag bara måste öva på.

Vad var det som fick dig intresserad av sommelieryrket från första början?

– Tack vare min nära vän Hanna Eriksson, som vann Lily Bollinger Awards 2018. Det var så inspirerande, hon visade mig att det gick att tävla inom sommelieryrket. Jag utbildade mig till sommelier och tycker nu att det är fantastiskt roligt att fortsätta lära mig om geografi, historia och hantverket bakom alla drycker.

Vad säger dina kollegor på Hunger och törst om att du är i final?

– De är så glada för min skull, de har fått hjälpa till när jag behöver öva blindprovningar och dekanteringar. Förhoppningsvis blir någon fler inspirerad och vill tävla, säger Malin Vallin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...