Annons

Jobbslakten oroar ministern

zoom Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, menar att det är oroväckande att så många unga förlorat jobbet.  Foto: Pressbild
Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, menar att det är oroväckande att så många unga förlorat jobbet. Foto: Pressbild
NYHETER. Att tiotusentals jobb inom besöksnäringen försvunnit under pandemin oroar Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister. Mest orolig är hon för de unga.
Annons

Mer än ett år med hårda restriktioner – inte minst för besöksnäringen – har lett till en våg av varsel, arbetslöshet och krossade livsdrömmar. Enligt siffror som Visita och scb sammanställt har 10 000-tals människor i besöksnäringen förlorat jobbet. Allra värst drabbade är de unga. Över 34 000 personer under 26 år, eller var femte ung löntagare, förlorade jobbet under pandemiåret.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark menar att det är en utveckling som kan få konsekvenser – även på sikt.

Vad ser du för fara med att så många unga inom besöksnäringen har drabbats så hårt av arbetslöshet? 

– Det oroar mig. Många av de ingångsjobb som unga får som första arbetslivserfarenhet har försvunnit under pandemin. Det kan få långvariga konsekvenser både för de unga och för samhället. Därför har vi satt in åtgärder för att fler unga ska kunna få sommarjobb i kommunerna, och för att fler ska använda denna tid till att läsa klart gymnasiet eller plugga vidare.

Även arbetsförmedlingen har gång på gång flaggat för att pandemikrisen har slagit extra hårt mot branscher som hotell, restaurang och handel. I myndighetens arbetsmarknadsutsikt för 2021 spåddes en dramatisk ökning av arbetslösa, framför allt inom besöksnäringen. Exempelvis att långtidsarbetslösheten väntas öka till historiska nivåer.

Trots oron menar Eva Nordmark att det efter pandemin kommer finnas goda möjligheter för unga som är intresserade av att arbeta inom näringen.

– Det är tufft nu, men ljusare tider kommer. Vi är många som längtar oerhört efter att resa, se nya platser och äta gott med familj och vänner som man inte träffat på länge, säger hon.