Annons

Karlaby Kro satsar på avskilt långtidsboende

zoom Karlaby Kro erbjuder avskilt långtidsboende.
Karlaby Kro erbjuder avskilt långtidsboende.
NYHETER. Allt fler hotell erbjuder långtidsboende för att locka kunder i rådande kristider. Hos Karlaby Kro kan man bo helt avskilt på skånska landsbygden – i en hel vecka. ”Vi kan inte sälja samma produkt som vi gjorde i januari och februari”, säger hotellägare Sophie B Hindmarsh.
Annons

Besöksliv har tidigare rapporterat om näringens kris i samband med Covid-19. Hotellens bokningsböcker gapar tomma. Men det gäller också att vara kreativ. Hos Karlaby Kro med 22 rum på Österlen hyr man numer ut rum för en vecka.

– Vi är i en situation där världen förändras och vi måste förändras med den, säger hotellägare Sophie B Hindmarsh.

Karlaby Kro ligger avskiljt med en egen väg in. Rummen är fördelade på tre byggnader, vilket betyder att en grupp gäster skulle kunna hyra en hel flygel med 10 rum, och slippa integrera med andra.

– Det är enkelt för oss att anpassa oss till avståndstagande här. Eftersom vi bara har 22 rum så är det heller inga problem att glesa ut mellan borden i restaurangen. Alla gäster får boka 45 minuter helt själva i orangeriet med pool och bastu, säger Sophie B Hindmarsh.

Hon berättar att det dagligen bokas av för cirka 100 000 kronor. Åtta stycken stora bröllop, några mindre vigslar, och än fler konferenser in i september är helt avblåsta.

– Det avbokas något fruktansvärt. Nybokningarna når kanske upp till 5000 om dagen så att det är en ekvation som inte går ihop. Men vi gör vad vi kan. Vi har några som kommer till helgen som ska stanna i en vecka och cykla, de bor i ett rum som ligger för sig självt. 

I vanliga fall startar rumspriserna på Karlaby Kro på 2300 kronor. Nu kan man boka en vecka för knappt det dubbla. 

– Vi gör vad vi kan för att få behålla vår personal och för att vi ska få överleva. Vi kan inte sälja samma produkt som vi gjorde i januari och februari. Vi kommer se över erbjudanden i restaurangen framöver, jag tror inte att folk kommer vilja äta 5-rätters med vinpaket.

– Det ska vara mysigt, opretentiöst och jag tror på att inkludera saker i priset och överraska gästerna. säger Sophie B Hindmarsh.

Hon driver stället tillsammans med sin man Per Bonér. De har en gedigen karriär i branschen, och har bland annat drivit hotell i East Hampton. Även om hela hotellbranschen drabbas hårt av avbokningar så har Sophie B Hindmarsh inte tappat hoppet om sommaren. 

– Jag tror att den kommer bli bra. Vi ställer in oss på att klara den utan säsongspersonal som vi annars brukar ha i städ, servis och kök. 

Även norröver, på Örnvik hotell och konferens, erbjuds långtidsboende. Det berättar hotellchefen Nathalie Johansson för Affärer i Norr. 

– Vi erbjuder långtidsboende och har droppat priserna rejält. Till exempel, om inte gästen behöver städ och frukost kan de få bättre priser, säger hon.

Kedjan Elite Hotels har slagit sig samman med Blocket Bostad för att fylla hotellrummen. Där erbjuds till och med månadshyrning på fem olika hotellägen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...