Annons

Kiruna miljonsatsar på Luossabacken

zoom För att stå sig i konkurrensen investerar Kiruna både i ny lift och ny snö. Foto: Kiruna kommun
För att stå sig i konkurrensen investerar Kiruna både i ny lift och ny snö. Foto: Kiruna kommun
NYHETER. Luossabacken i Kiruna ska bli mer av en åretruntanläggning, därför investerar kommunen bland annat 25 miljoner kronor i en ny sittlift som ska ta fler besökare ut i backen och närmare midnattssolen.
Annons

Den nya liften ska ersätta en av de tre liftar i Luossabacken som går upp till toppen av berget. Förutom till skidåkningen ska liften öka tillgängligheten till downhillbanor på sommarhalvåret, och till midnattssolen, från vilken toppen av berget ärt en perfekt utsiktsplats.

Att en ny lift skulle byggas blev klart redan i höstas, men sedan dess har ärendet legat ute på upphandling, förklarar Stefan Sydberg (M), vice ordförande i kommunfullmäktige. Bygget startar i maj och liften beräknas stå klar i september.

Gör fler satsningar

Stefan Sydberg hoppas att liften, i kombination med andra insatser, ska bidra till att Kiruna blir en ännu mer populär vinterdestination. Bland annat ska E10:an dras om för att passera strax nedanför slalombacken, och Trafikverket ska bygga en rastplats vid berget, vilket gör skidåkningen ännu mer lättillgänglig.

– Vi ska samordna med kommunens utbyggnad så att vi får mer värden för våra besökare. Vi ska bygga ut servicehuset med restaurang, fik och värmestuga. Vi satsar rejält, säger Stefan Sydberg.

Utöver en ny sittlift ska kommunen lägga mer pengar på system för att producera egen snö så att säsongen kan komma igång tidigare på året.

– Planen är att det ska vara igång nästa år, så att vi kan öppna i mitten av oktober i stället för som i fjol, i slutet av november.

Vad är målet med era investeringar?

– Vi gör detta för att Kiruna ska bli en självklar vinterdestination. Konkurrensen är hård och vi ser att fler och fler orter satsar på tidig snö och man står sig inte stark om man inte skapar mer året runt-aktiviteter, säger Stefan Sydberg.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...