Annons

Kocklandslaget bäst i världen: ”Det blev många glädjevrål”

zoom Guldmedaljörer! Commis André Edlund och lagkapten Jimmi Eriksson.  Foto: Global Chef's Challenge
Guldmedaljörer! Commis André Edlund och lagkapten Jimmi Eriksson. Foto: Global Chef's Challenge
NYHETER. Det blev en jordskredsseger för Kocklandslaget i Kuala Lumpur. Förra helgen gick Global Chefs Challenge av stapeln – och lagkapten Jimmi Eriksson blev bäst av 70 tävlande.
Annons

Till världsfinalen hade 70 länder kvalat, och när den globala tävlingen drog igång i Kula Lumpur var det tjugo länder kvar. För Sverige, och Kocklandslagets räkning, tävlade lagkapten Jimmi Eriksson med commis  André Edlund.

Fyra rätter till tolv personer skulle lagas på under sju timmar. Efter en lång tävlingsdag kom resultatet – Eriksson skulle få runda av kvällen som guldmedaljör.

– Det är så många blandade känslor, såklart mest glädje men också lättnad. Jag satte stor press på mig själv att leverera i ännu en tävling. Jag är otroligt glad och stolt över vår prestation som gjorde att vi vann. Det blev många glädjevrål, säger Jimmi Eriksson till Besöksliv.

I råvarukorgen fanns kaviar och fruktpuré, norsk hälleflundra,  kalvrygg, kalvtunga och kalvlägg samt choklad och te.

– Jag lagade rätter som ligger mig varmt om hjärtat med basen i vårt nordiska kök med influenser från framförallt Asien och Sydeuropa, berättar Jimmi Eriksson.

Kaviar och fruktpuré låter som en galen kombination?

– Vi var tvungna att använda någon fruktpure från en sponsor, jag valde blodapelsin och det blev riktigt gott men det tog ett bra tag och mycket tester innan vi kom fram till det.

Som andra rätt lagade Eriksson noribakad hälleflundra smaksatt med fläder och fylld med en tartar på samma fisk. Därtill en tartlett med havssmakande emulsion och puré på broccoli och ärter. Kalvrätten toppades med dragon och benmärg, serverades med svamp fylld av rilette tillsammans med puré på bakad rotselleri. Desserten utgjordes av an sorbet på Earl Grey och mjölk.

Som tidigare vinnare av Årets Kock är han tävlingsvan. Global Chef’s Challenge är en stor organisation med tävlanden från hela världen. Jimmi Eriksson berättar att han i och med att han tävlat förut har mer kontroll, att han är mer lugn och självsäker i köket.

– Jag har koll på nerverna och is i magen. Jag stressar inte utan smakar verkligen av allting jag lagar, det är något jag tror många missar när de tävlar.

Gick allt helt smärtfritt?

– Vi hade inga större missöden. Men vi har tränat för att minimera risker och vara säkra i det vi gör. Det som var svårt var att använda mejerivaror som vi inte var vana vid som mjölk och grädde med annan smak och textur i olika temperaturer.

Vad tar du med dig hem förutom prispokalen? 

– Jag är glad över att få ett större nätverk och lära känna kockar från hela världen och att få ha delat med mig av svensk gastronomi utomlands.

Nästa steg för Jimmi Eriksson och Kocklandslaget blir VM i tyska staden Erfurt i november.

Vad vill du göra sen i framtiden?

– Jag vill öppna något eget i Stockholm men än är det ett tag kvar tills dess.