Annons

Konkurshotade Astrid Lindgrens Värld öppet igen

zoom Vd Joacim Johansson räknar med att Astrid Lindgrens Värld går plus minus noll. Foto: Magnus Römbo
Vd Joacim Johansson räknar med att Astrid Lindgrens Värld går plus minus noll. Foto: Magnus Römbo
NYHETER. Astrid Lindgrens Värld öppnade igen 1 juni. De nya coronarestriktionerna innebär att temaparken kan ta emot drygt 6 500 besökare. Snart påbörjas sannolikt en intensiv rekrytering inför ytterligare lättnader i juli.
Annons

Det var i slutet av juni förra året, bara en vecka efter den försenade öppningen, som Astrid Lindgrens Värld fick stänga för säsongen. Temaparken gick med en förlust på 90 miljoner och 450 säsongsarbetare varslades. Snart ett år senare har de nu öppnat igen.

– Det känns fantastiskt. Vi får ta emot 6 500 gäster utifrån regeln en gäst per 20 kvadratmeter men för att kunna skapa gästnöjdhet håller vi det till cirka 4 500. Då får gästerna uppleva det de förväntar sig och vi kan säkerställa att det inte blir någon trängsel, säger Joacim Johansson, vd säger vd Astrid Lindgrens Värld.

Ytterligare lättnader en överraskning

På teaterföreställningarna gäller däremot lagen om allmänna sammankomster, dvs. max 500 i publiken.

– Restriktionerna som började gälla 1 juni var något väntade. Det som överraskade desto mer är de lättnader som planeras till den 1 juli och som innebär att vi kan ta emot uppemot 7 500 gäster, säger Joacim. Troligtvis behöver vi rekrytera 25-50 medarbetare till och det är en utmaning mitt i sommaren. Särskilt nu när det är många fler som behöver utöka sin personalstyrka i samband med de planerade lättnaderna.

Risktagning med rekrytering

Redan i oktober förra året hade Astrid Lindgrens Värld auditions till årets teaterensemble på 150 personer.

– Det var en rejäl risktagning att rekrytera redan då, samtidigt var det en förutsättning för att ens kunna öppna i sommar. Vi möttes av stor förståelse och förhandlade fram ett avtal som gick att säga upp närmare premiär än normalt, säger Joacim Johansson.

I år räknar han med att Astrid Lindgrens Värld går plus minus noll.

– Och i och med de oväntade lättnaderna 1:a juli kanske vi till och med får lite plusresultat. Jag nöjer mig med att vara försiktigt positiv, det är bättre att bli glatt överraskad.