Annons

Kraftig ökning av hyresärenden på Visitas bord

zoom Camilla Sjöberg, branschjurist på Visita.
Camilla Sjöberg, branschjurist på Visita.
NYHETER. ”Vi går gärna in som bad guy i förhandlingar med hyresvärden”, säger Camilla Sjöberg, branschjurist på Visita som tillsammans med sina kollegor sparat över 40 miljoner åt Visitas medlemmar under 2023.
Annons

– Många medlemmar hör av sig till oss för att hyran har blivit alldeles för hög och vill dubbelkolla om hyresvärden verkligen har räknat rätt i enlighet med avtalet, säger Camilla Sjöberg, branschjurist på Visita.

Lokalhyreskostnaden är näst efter lönekostnaderna den största utgiftsposten för de flesta besöksföretag. När priserna på el, sophämtning, värme, avlopp och inte minst råvaror samtidigt ökar på grund av inflationen, blir situationen till slut ohållbar för många aktörer i branschen.

Ökning med 200 procent

De senaste åren har antalet hyresärenden där Visita kontaktas för rådgivning ökat med över 200 procent. Just nu arbetar tre jurister heltid med att hjälpa medlemsföretag i förhandlingarna med fastighetsägare. Ytterligare en jurist är anställd och har precis påbörjat sin tjänst.

– Många befinner sig i ett väldigt pressat läge när priserna ökar samtidigt som hyreskostnaden höjs kraftigt. Hyresvärdarna är däremot ganska nöjda, de har fått 18 procent inflationsuppräkning i sina avtal trots att de flesta nog är medvetna om att höjningen inte motsvarar marknadshyran i nuvarande situation, säger Camilla Sjöberg.

Vad är det vanligaste medlemsföretagen vill ha hjälp med?

– Oftast handlar det om att omförhandla hyresavtalet. Det kan också handla om att reda ut vem som ansvarar för att rätta till brister i lokalen, till exempel att det är för kallt.

Vad kan Visita göra i det läget?

– Vi kan hjälpa till med att gå igenom hyresavtalet och granska vem är ansvarig för att åtgärda brister i lokalen till exempel. Vi kan även bistå i hyresförhandlingar i förhållande till hyresvärden och i hyresnämnden, eller hjälpa till med underlag.

Och vad kan ni inte hjälpa till med?

– Tvister i domstol. Vi har däremot samarbetsavtal med advokatbyråer som vi kan hänvisa våra medlemmar till om det går till rättegång, säger Camilla Sjöberg.

Hon ser att många med som driver företag i branschen ofta själva arbetar i verksamheten, vilket leder till att de är väldigt rädda om den och helst vill undvika att stöta sig med hyresvärden.

– Många mindre aktörer vågar knappt hävda sin rätt enligt hyreslagen, de har investerat enormt mycket i verksamheten och kämpar på länge innan de ger upp. Vi brukar säga till våra medlemmar att det inte alls är konstigt att de inte är experter på hyreslagen, de är ju experter på att driva sin verksamhet. Hyreslagen är faktiskt svår, så se till att ta hjälp av oss jurister med att tolka den.

Går in som ”bad guy”

Camilla Sjöberg kan konstatera att hon och hennes juristkollegor ofta kan bidra till en viss distans i relationen till hyresvärden, vilket gör att det Inte behöver bli så personligt under till exempel en omförhandling av ett hyreskontrakt.

– Det är bra för båda parter att kunna skylla på juristerna, vi går gärna in som bad guy i förhandlingar med hyresvärden och ser till att våra medlemmar använder oss som den medlemsförmån de har rätt till.

Hur mycket har Visita hjälpt sina medlemmar att spara i omförhandlade hyror?

– Vi antecknar alla besparingar och förra året blev det drygt 40 miljoner kronor. Så det finns pengar att spara, säger Camilla Sjöberg.

Läs mer om hur du går till väga vid en uppsägning av ett hyresavtal.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...