Annons

Krogboom i Åre – trots inbromsning

zoom Pinchos är en av flera restauranger som etablerar sig i Åre kommande skidsäsong. Foto: Pressbild
Pinchos är en av flera restauranger som etablerar sig i Åre kommande skidsäsong. Foto: Pressbild
NYHETER. Boqueria, Mr French, en ny Supper, APO och Pinchos – i skidorten Åre syns inga tecken på den avmattning i restaurangbranschen SOM den senaste statistiken har flaggat för. ”Vi kompletterar varandra”, säger appkrogen Pinchos operative chef Helene Ahldén.
Annons

Besöksliv har tidigare rapporterat att Supper-familjen öppnar en ny Supper i Villa Tottebo och att deras Asian Post Office ”APO” etablerar sin första enhet i Åre kommande säsong. Även Stockholmsrestaurangen Boqueria med sitt tapaskoncept intar skidorten i början av december.

– Vi tror att vårt varumärke och matkoncept attraherar en bred publik, Boqueria är en folklig och glad krog. Du äter otroligt bra i Åre. Det är självklart att vi vill vara med där och bidra som ett komplement – det ska kännas lättillgängligt och gott, sa Fredrik Larsson, delägare och gastronomisk ledare till Besöksliv om planerna.

Med runt 75 caféer och restauranger finns det minst sagt gott om ställen att äta på i skidmeckat Åre. Och i september presenterade SCB siffror som visade på en inbromsning i restaurangbranschen orsakad främst av en allmän ekonomisk oro. Dessa varningslampor tycks dock inte hindra restaurangföretagen bakom årets många tillskott på Åres krogscen.

–Vi är ödmjuka och lyhörda inför att branschen bromsar in, men det har inte påverkat våra Åre-planer, säger Helene Ahldén, operativ chef för kedjan Pinchos, som öppnar den 29 november, ett år efter sin Sälen-etablering.

–Vi är verkligen glada för att vårt koncept får möjligheten att öppna där. Restaurangen i Sälen förra vintern togs emot väl av besökarna, vilket har bidragit till att vi tror på Pinchos etablering i Åre.

Vilken lucka ser ni att Pinchos fyller på Åre-marknaden?

–Vi kommer tillföra ytterligare ett alternativ för Åres gäster och att familjebesökarna kommer att uppskatta oss.

Flera andra restauranger med lättsamma koncept som en ny större Supper, Boqueria och Mr French öppnar i år, vad tror du om konkurrensen?

–Att vi kommer att komplettera dem med vårt lättsamma och tillgängliga koncept som bidrar till ett större och bredare restaurangurval i Åre, säger Helene Ahldén.

Thomas Jakobsson, branschekonomiskt ansvarig på Visita menar att inbromsningen som SCB visar siffror på inte slår på samma sätt på turistorter.

– Den inbromsning vi har sett på restaurangmarknaden är framför allt förknippad med att de lokala konsumenterna har blivit mer kostnadsmedvetna medan den reserelaterade restaurangkonsumtionen gått betydligt bättre. Detta skulle kunna tala för Åre, även i detta läge av restaurangkonjunkturen, säger Thomas Jakobsson.

Han fortsätter:

– Mellan 2014-2018 ökade gästnätterna i Jämtland med 14 procent och det är klart att resande konsumerar på restaurang i högre grad än lokala invånare. Fortsätter turismtillväxten i Åre kan man alltså anta att även restaurangerna mår bra av det.