Annons

Kvinnlig jazz på kvinnodagen

zoom Loredana Franza arrangerar festivalen på Fasching, vars officiella affisch är skapad av Shamsia Hassani, den första kvinnliga graffitikonstnären i Afghanistan.
Loredana Franza arrangerar festivalen på Fasching, vars officiella affisch är skapad av Shamsia Hassani, den första kvinnliga graffitikonstnären i Afghanistan.
NYHETER. “Vi vill bidra till en mer balanserad musiksektor”, säger Loredana Franza som tillägnar en festival på Fasching åt kvinnliga artister från Iran och Afghanistan.
Annons

Under den internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammas flickor och kvinnors rättigheter över hela världen. Bland annat på jazzklubben Fasching i Stockholm, då endagsfestivalen Stockholm Women’s International Jazz Festival 2024 äger rum.

– Även om Sverige och Europa är ganska jämställt så är jazzscenen väldigt obalanserad. Det finns färre kvinnliga kompositörer än manliga verksamma, men framförallt får de mindre utrymme att uppträda än de manliga musikerna. Vi vill ge dessa kvinnliga kompositörer en chans att spela och bidra till en mer balanserad musiksektor, säger Loredana Franza, projektledare på Semente som arrangerar festivalen på Fasching.

Iran och Afghanistan i fokus

Festivalen arrangeras i år för sjätte året och kommer att ha kvinnliga jazzmusiker från Iran och Afghanistan i fokus. Förra året var första gången ett land stod i fokus, då det var Ukraina.

– Vi vill förutom att ge kvinnor en chans att spela sin musik även stödja kvinnors rättigheter att vara kvinnor. Regimerna i Iran och Afghanistan försöker att tysta deras röster. Det är exempelvis förbjudet för kvinnor i Afghanistan att stå på scen och uppträda, säger Loredana Franza.

Festivalens officiella affisch är skapad av Shamsia Hassani, den första kvinnliga graffitikonstnären i Afghanistan. En limiterad upplaga, signerad av konstnären, kommer att finnas till försäljning och pengarna från försäljningen kommer att gå till arbetet med att stödja kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan.

Väskförbudet medför nya rutiner

Såväl Stockholm Women´s International Jazz Festival 2024 som alla andra uppträdanden på Fasching berörs av det väskförbud på större evenemang i Sverige som gäller sedan i slutet av förra året.

Sara Asplund, marknadschef på Fasching, menar att de flesta gäster har förståelse för situationen.

– Vi har fått lägga till rutiner med att informera gäster dagligen om väskförbudet samt sett över rutinerna i dörren eftersom väskförbudet medför att köerna blir längre för att komma in. Därför har vi försökt korta ner köpprocessen i dörren för ett bättre inflöde, säger Sara Asplund.

Läs även om Nobishotellet Miss Clara som på kvinnodagen anordnar konstutställningen Konsten att vara Kvinna.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...