Annons

Landets museibesökare på väg tillbaka

zoom Lotta Dracke, vd för Vasamuseets restaurang, berättar att de i somras hade 59 procent av besöksantalet före pandemin.
Lotta Dracke, vd för Vasamuseets restaurang, berättar att de i somras hade 59 procent av besöksantalet före pandemin.
NYHETER. Under sommaren ökade besöken med 60 procent jämfört med året innan. Men hos Vasamuseet råder blandade känslor eftersom det ännu är lång väg kvar innan man är tillbaka på nivåerna före pandemin.
Annons

Landets museer är på väg tillbaka efter två tuffa pandemisomrar. Sammanlagt gjordes sex miljoner museibesök under sommaren 2022, vilket är en ökning med 60 procent jämfört med sommaren innan. Det visar en sammanställning som Riksförbundet Sveriges Museer har tagit fram. Men även om en viss ekonomisk återhämtning har gjorts i verksamheterna är det en bit kvar att ta igen publiktappet under pandemiåren.

“Lång väg kvar”

På listan över de museer som besöktes mest i somras hamnar Skansen i topp med 629 007 besökare jämfört med 648 220 år 2019, följt av Vasamuseet med 444 616 besökare jämfört med 752 090 och på tredje plats hamnar Gotlands Museum med 271 240 besökare jämfört med 269 902.

– Både Skansen och Gotlands Museum är tillbaka på ungefär samma nivåer som före pandemin, medan vi har en lång väg kvar. I somras hade vi 59 procent av besöksantalet vi hade 2019, säger Lotta Dracke, vd för Vasamuseets restaurang, och fortsätter:

– Runt 90 procent av våra besökare är från utlandet, medan de andra har en större del inhemska besökare och gynnas av att den inhemska turismen har ökat. Efter pandemin tog kriget och den nuvarande lågkonjunkturen vid. Det har varit tomt på kryssningsfartygen och hårda karantänkrav i flera länder. Allt det här gör att de långväga besökarna uteblir.

Sommarens siffror en återhämtning

Men även om Vasamuseet har en bit kvar till besöksnivåerna före pandemin visar sommarens siffror en stor återhämtning från sommarmånaderna året innan, då antalet besökare var nere på 145 639.

– Det är givetvis kul att det går framåt. Restaurangen följer muséets besökskurva och sommaren var okej i år, men inte bra. Och vi behöver ha bra somrar för sen kommer flera månader då vi knappt har några besökare alls, säger Lotta Dracke, och fortsätter:

– Nu är vi dessutom i en lågkonjunktur som kommer drabba hela branschen hårt. Först pandemi och sen det här osäkra ekonomiska läget. Jag och de två andra delägarna har jobbat dag och natt de senaste åren. Vi undrar hur länge vi ska orka.

Läs mer: Nytt interaktivt museum i centrala Stockholm

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...