Annons

Lång kamp för att hitta ersättningslokaler

zoom Johan Stålnacke, delägare Spis Kiruna. Foto: Johan Ylitalo
Johan Stålnacke, delägare Spis Kiruna. Foto: Johan Ylitalo
NYHETER. ”Vi har varit arga, besvikna och ledsna, men nu ser vi bara framåt”, säger Johan Stålnacke om att driva restaurang, café och hotell i Kiruna under stadsomvandlingen.
Annons

I Kirunas nuvarande centrum släntrar enstaka turister mellan tomma lokaler, ”Allt ska bort” skyltfönster och fastigheter med flagnande färg. På restaurang Spis har delägarna Johan Stålnacke och Johan Lans just avslutat ett av otaliga möten om företagets framtid.

Vid sidan av Spis, av många ansedd som stadens främsta restaurang, driver de även ett hotell och vandrarhem i samma byggnad, samt restaurang på Kiruna flygplats, ett bageri och kaféet Fika by Spis. Det senare har ett mer centralt läge, ett hundratal meter från restaurangen.

– Kaféet ska vara tomt senast sista september. Enligt den nuvarande planen kan den här byggnaden stå kvar, men vem vill driva en restaurang här när allt annat har flyttat, frågar sig Johan Stålnacke.

– Sedan Scandic flyttade har vi tappat 50 procent.

Efter sex år av ovisshet och förhandlande fick delägarna ett slutligt besked i fjol: eftersom hyresvärden Kirunabostäder inte kunde hitta en godtagbar ersättningslokal i stadens nya centrum ska LKAB betala ersättning för att lokalerna utryms och verksamheten läggs ner.

Men påhejade av namninsamlingen ”Spis behövs i Kiruna” sökte ägarduon en ny lokal på egen hand – och fann en tom före detta sportbutik en bit från stadens nya centrum.

– Vi har varit arga, besvikna och ledsna, men nu ser vi bara framåt, säger Johan Stålnacke.

I den nya lokalen kommer restaurang, bageri och kafé samlas under samma tak, tillsammans med en stor deli. Så länge den nuvarande restaurangfastigheten får stå kvar fortsätter duon att driva hotellet och vandrarhemmet.

– Vi måste behålla alla bäddar vi kan i Kiruna, vi behöver fler turister. I dag blockeras många bäddar av arbetare, men det är inte de som lägger pengar på fika eller restaurangbesök. Men det har tillkommit en ny typ av besökare på grund av stadsomvandlingen, till exempel arkitekturintresserade eller personer som vill lära sig mer om stadsflytten.

Johan Stålnacke och Johan Lans driver sedan ett år även två hotell i Luleå, Amber och Naran.

– Vi har velat utveckla boendebiten här i Kiruna länge och har haft diskussioner med olika investerare som har velat bygga hotell, men bitarna har aldrig fallit på plats. Vi har inte heller fått tillräcklig stöttning från kommunen. Men dyker det upp någon möjlighet framöver kommer vi att ta den.

Johan Stålnacke menar att det är stor skillnad att vara entreprenör i Luleå och Kiruna.

– I Luleå öppnas det nya ställen hela tiden, men här står det still. Jag upplever att Kiruna har lutat sig tillbaka mot norrskenet och Ishotellet och blivit omsprungna av både Norge och Finland. Sedan är det förstås mer svårjobbat här eftersom vi har fler intressenter; vi måste ta hänsyn till både rennäringen, gruvan och turismen.

Läs mer:
Epokskifte i Kirunas stadsomvandling
”Besöksnäringen är jätteviktig för staden”