Annons

Lokalbor ska lockas bli Kiruna-ambassadörer

zoom Elin Håkansson på Kiruna Lappland.
Elin Håkansson på Kiruna Lappland.
NYHETER. Nästan kostnadsfria turer i omgivningarna ska påminna Kirunas kommuninvånare om hur mycket som finns att se och göra lokalt.
Annons

Hur kan man engagera de som bor på en plats att bli tydligare ambassadörer för besöksnäringen? Det vill destinationsorganisationen Kiruna Lappland jobba med i ett nytt projekt. Målet är att hjälpa lokalbefolkningen att först och främst lära känna Kirunas rika utbud av upplevelser och på så sätt bli bättre ambassadörer för sin region.

– Vi vet att många tycker att det kanske inte finns så mycket att göra här i Kiruna, och det är en bild som vi verkligen vill nyansera. Vi vet ju att det finns massor att se och göra här, säger Elin Håkansson på Kiruna Lappland.

Just nu bjuder de därför in Kirunabor till fem turer med olika fokus: Norrsken, Stadsguidning (historia och flytt), LKAB:s Visitor Center, Det samiska och Icehotel. Turerna kostar 50 kronor att ta del av och görs i samarbete med Sparbanken Nord och lokala turistföretag som är medarrangörer.

Varför ska Kirunaborna göra detta, vad får de ut av det?

– Det har hänt mycket här i Kiruna på ganska kort tid. Mycket fokus ligger på flytten av staden, sedan hade vi självklart pandemin som var tuff för alla och därtill har kommunen en del ekonomiska utmaningar, säger Elin Håkansson och fortsätter:

– Medierna lyfter ofta det negativa som händer, så alla har inte en genompositiv bild av Kiruna just nu. Då tror vi att det kan kännas skönt att få börja året med att göra nåt kul, få en bra upplevelse lokalt och se det positiva i att bo här. Vi vill förmedla känslan av att Kirunaborna kan vara stolta över platsen de bor på.

Man får alltså ta del av roliga upplevelser, men ni håller ingen fotokurs, TikTok-seminarium eller liknande?

 – Nej, i nuläget bjuder vi in till de här fem turerna och vill börja prata och kanske samarbeta med lokalbefolkningen på ett bättre sätt. Men vi hoppas kunna arbeta mer med ambassadörskap framöver så vi får se vart det tar vägen efter det.

Blir man lite hemmablind som Kirunabo och slutar registrera norrskenet efter ett tag?

–Ja, men så är det nog överallt. Jag har bott här i fem år nu och blir ju inte lika exalterad över varje norrsken längre. Men med det sagt: när det kommer ett sådant där super-norrsken så ser man det fortfarande på allas Facebook-sidor. Så helt blasé är vi inte för allt det fina som finns omkring oss – och det är mycket här i Kiruna, säger Elin Håkansson.

LÄS ÄVEN vår tidigare intervju med Kiruna Lapplands vd Peter Salomonsson om stadsflytten.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...