Annons

Lokalt projekt löser kockbristen

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Match2Job är projektet som räddar hotellbranschen i Värmland från den stora kockbristen – samtidigt som de handplockade deltagarna kommer i arbete och lär sig svenska.
Annons

– Det här har varit en fantastisk möjlighet för att möta utvecklingen med den stora kockbristen som råder här i Karlstad. Vi har fått in så bra deltagare, säger Lena Malmberg, hotelldirektör på Clarion Hotel Plaza i Karlstad.

Match2Job är ett kompetensförsörjningsprojekt som finansieras fram till 2020 av Europeiska socialfonden, ESF. Projektet drivs i åtta kommuner i Värmland i samarbete mellan arbetsförmedlingen, Företagarna, Handelskammaren Värmland och frivilliga offentliga och privata aktörer.

– Det som skiljer Match2Job från andra likande projekt är att vi startar i helt andra änden. Vi utgår från vilka kompetenser det finns ett behov av på arbetsmarknaden och handplockar de personer som har de egenskaper som krävs, säger Anna Thorén, projektledare för Match2Job.

Startade kockutbildning

Besöksnäringen blev projektets första fokusområde och kontakter knöts med flera hotell i Karlstad som uttryckte en stor brist på kockar. Match2Job startade upp en kockutbildning tillsammans med Vuxenutbildningen i Värmland där nyckeln till framgång är en särskild urvalsprocess.

– Vi samlar alla som är intresserade till en första informationsträff där branschpersoner berättar vilka krav som ställs på yrkesverksamma kockar och vilka personliga egenskaper som är viktiga, säger Anna Thorén.

Efter detta genomförs intervjuer och även ett praktiskt gruppmoment för att plocka ut de bäst lämpade deltagarna. Den röda tråden är att deltagarna ska vara anställningsbara efter utbildningen.

”Besöksnäringen fina att samarbeta med”

Hittills har projektet satt cirka 20 nya kockar i arbete. Förutom kockutbildning har Match2Job även startat upp ett program där deltagarna får jobba med rumsservice, hotellstädning och andra liknande uppgifter på hotell. Gemensamt för alla utbildningar är att deltagarna får lära sig yrket samtidigt som man integrerat läser yrkes-SFI.

– Just besöksnäringen har varit väldigt fina att samarbeta med, de har varit modiga och verkligen vågat ta steget att ta in arbetskraft på det här sättet.

Lena Malmberg håller med om att samarbetet fungerat bra.

– Det ger väldigt mycket att deltagarna får vara hos oss under en längre tid, de blir verkligen en del av arbetsgruppen, säger hon.

Tanken är att Match2Jobs metod att för att sätta människor i arbete ska leva kvar även efter 2020.

– Vi har från start utgått från befintliga strukturer hos alla involverade aktörer. Detta gör att vi inför projektets slut kan se till våra metoder lever kvar hos dem, säger Anna Thorén.