Annons

Matro samlar restauranger med schysstare ljudmiljö

zoom För vissa kan för hög ljudvolym på restauranger bli olidligt. Foto: Matro
För vissa kan för hög ljudvolym på restauranger bli olidligt. Foto: Matro
NYHETER. Pumpande musik, tunga stolar som skrapar mot golvet och skrammel från köket – det är verkligheten på många restauranger. Sajten Matro samlar restaurangerna som går en annan väg.
Annons

Hög ljudvolym på restauranger kan vara jobbigt även för någon som inte lider av hörselproblem, och för personer med hörselnedsättning kan ett restaurangbesök bli olidligt.

– Jag tror att vi har nått en tipping point nu. Restauranger med dålig ljudmiljö kommer få färre gäster framöver, säger Lars Bergh, en av initiativtagarna till restaurangguiden Matro.nu.

Guide till bra ljud

Sajten, som startades 2017, fungerar som en guide där restauranger med god ljudmiljö finns listade och går att visa på en karta. En av grundarna är politikern Lena Adelsohn-Liljeroth och i spetsen finns också Lars Bergh, ljudombudsmannen som i den rollen främst lägger tid på att hålla kurser för exempelvis fastighetsägare om hur det går att skapa goda ljudmiljöer från grunden.

– På många restauranger inser de i efterhand behovet av att tänka på ljudmiljön. Det blir ofta fult, dyrt och halvbra. Mitt jobb är att visa att man ska tänka till redan innan man bygger.

Prisar ljudmiljöer

Hans vision om bättre ljudmiljöer har plockats upp av en tung aktör inom restaurangbranschen: I mars delade White Guide för andra gången ut pris till ”Årets ljudmiljö”. Lars Bergh är glad över att Matros hjärtefråga aktualiseras genom en stor aktör.

– Min första reaktion när jag hörde om det priset var ”halleluja!”. Men det är väldigt sent påtänkt. Vi på Matro har drivit den här frågan länge, och jag själv har pratat om problematiken sedan 2004.

Vad har ni för framtidsplaner för Matro.nu?

– Matro går att skala upp, men det är egentligen inte mängden restauranger på sajten som är det viktigaste. Det vi vill uppnå är att det ska finnas några bra ställen att gå till i varje stad. Vi ser Matro som både en restaurangguide och en viktig opinionsbildare.