Annons

Melanders group under rekonstruktion

zoom Bland bolagen ryms bland annat Melanders fisk. Foto: Pressbild
Bland bolagen ryms bland annat Melanders fisk. Foto: Pressbild
NYHETER. För att långsiktigt kunna säkra koncernen, med över 300 anställda, sätts Melanders groups samtliga dotterbolag nu i rekonstruktion. ”Det är för att värna alla anställda”, säger bolagets vd Stefan Söderman till Breakit.
Annons

Melanders groups 20 olika dotterbolag omsätter 450 miljoner kronor och rörelseresultatet låg förra året på 16 miljoner kronor. Bland bolagen ryms klassiska krogar som Melanders fisk, Konstnärsbaren, Edsbacka Wärdshus, Wärdshuset Ulla Winbladh samt flera bagerier, pubar och fiskbutiker.

Nu försätts samtliga bolag i rekonstruktion. Det är ett alternativ till konkurs när de ekonomiska svårigheterna kan anses vara tillfälliga.

– Vi har valt att ta den här vägen för att få ett andrum och för att ta oss igenom det här. Styrelsen fattade beslut om en rekonstruktion för att långsiktigt kunna säkra koncernen samt för att värna alla anställda, säger bolagets vd Stefan Söderman till Breakit.

Koncernen har idag över 300 anställda, om man inte räknar med all extrapersonal, och intäkterna har minskat med 90 procent på restaurangsidan de senaste veckorna.

Stefan Söderman anser att det finns många frågetecken kring statens åtgärdspaket och bedömde därför att en rekonstruktion var ett bättre alternativ i nuläget.

– Nu får vi statlig lönegaranti från dag ett. Med tanke på krisen och att ingen vet när den är över så var det här det bästa vi kunde göra för att inte agera för sent.

Även Valandshuset i Göteborg, med restaurang Lilla London och festvåningen Valand, har enligt Expressen försatts i rekonstruktion. Omsättningen låg under föregående år på 58 miljoner kronor.

Ägaren Anders Marklund ansöker samtidigt om rekonstruktion för bolaget Lilla Centralen, som driver en avläggare till Lilla London i Centralstationen i Göteborg, samt för Maincourse i Umeå som står bakom flera restauranger och barer samt driver konferensverksamhet.