Annons

Migrationsverket en bromskloss för utlandsrekryteringar

zoom Brazer Bozlak är vd och grundare av Basta Urban Italian. Foto: Basta Urban Italian
Brazer Bozlak är vd och grundare av Basta Urban Italian. Foto: Basta Urban Italian
NYHETER. ”Vi har fått avslag på arbetstillstånd för topprekryteringar utan några klara grunder”, säger Brazer Bozlak, vd och grundare av restaurangkedjan Basta Urban Italian.
Annons

Brazer Bozlak är vd och grundare av Basta Urban Italian, med restauranger i Borlänge, Falun, Gävle och Sundsvall. Han konstaterar att det redan innan pandemin var väldigt svårt att hitta utbildade kockar och serveringspersonal.

– Och just nu kan vi konstatera att det är svårare än någonsin. Vi har vi lagt ner ett gediget arbete på rekrytering via EURES och headhunting på Linkedin inför sommaren och har rekryterat medarbetare från Italien, Grekland och Spanien, säger Brazer Bozlak.

”Stort behov av att myndigheterna fungerar”

Han är tacksam över de statliga stöd som erbjöds under pandemin, framförallt kortidspermitteringen som gav företaget möjlighet att behålla personalen och snabbt ställa om när det vände.

– Men nu finns det istället ett stort behov att myndigheter som Migrationsverket och Arbetsförmedlingen fungerar.

Kraftigt ökade handläggningstider

Brazer Bozlak menar att handläggningstiderna för arbetstillstånd för utländsk arbetskraft från länder utanför EU har ökat kraftigt hos Migrationsverket under de senaste två åren.

– Det har gått från 4-6 månader till 8-12 månader. Och vi har fått avslag på arbetstillstånd för topprekryteringar utan några klara grunder.

Fler etableringar på gång

Trots detta har Basta Urban Italians verksamhet återhämtat sig mycket bra sedan restriktionerna släppte i våras. Periodvis har siffrorna varit ännu bättre än innan pandemin.

– Vi tror starkt på en framtid där bra restaurangupplevelser uppskattas mer än någonsin och har därför flera etableringar på gång det närmaste året, säger Brazer Bozlak.

Inflationen ett stort orosmoment

I början av juni slår Basta Urban upp portarna till sin första Stockholmsrestaurang, när de tar över utebaren på Åhléns Citys takterrass. Mitt under högsäsongen öppnar kedjan dessutom en ny restaurang i Östersund.

Men Brazer Bozlak ser även ett stort orosmoment i risken att den ökade inflationen skulle kunna blir långvarig.

– Det kan slå hårt mot en redan prispressad bransch som aldrig tidigare haft så höga hyror och personalkostnader som nu.

Läs mer:
Lång väg kvar till nivån innan pandemin
Mötesbranschen rusar – men bromsas av personalbrist

 

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...