Annons

Mindre krångel för hotellföretagare

zoom Tillväxtverket vill underlätta krångel för hotellföretagen. Foto: Colourbox, Tillväxtverket
Tillväxtverket vill underlätta krångel för hotellföretagen. Foto: Colourbox, Tillväxtverket
NYHETER. Tillväxtverket lanserar en digital checklista som samlar alla tillstånd som krävs för den som vill starta en hotellverksamhet: ”Vi vill ge en samlad bild över vad det innebär att starta ett hotell”, säger projektledare Jenny Nordlöf.
Annons

För den som vill starta ett hotell eller vandrarhem kan det vara snårigt att veta vilka tillstånd som krävs från olika myndigheter. För att förenkla processen lanserar Tillväxtverket tillsammans med SKL och Bolagsverket i dag en digital checklista som samlar alla tillstånd på ett ställe.

– Tanken är att underlätta för företagarna och ge en överblick över vad som krävs. Vi vill ge en samlad bild av vad det innebär att starta ett hotell, säger Jenny Nordlöf, projektledare på Tillväxtverket.

Checklistan finns på verksamt.se, en webbplats som samlar information och e-tjänster från olika myndigheter. Genom att företagaren här svarar på frågor om hur det är tänkt att verksamheten ska se ut så skapas en checklista över de tillstånd som måste sökas och de uppgifter som ska lämnas in.

– Allt beror på vilken typ av verksamhet det handlar om, om företagaren ska servera mat eller spela musik så krävs en viss sorts tillstånd, till exempel.

Bakgrunden till initiativet är programmet Serverat, som genom olika e-tjänster förenklar hanteringen av tillstånd för besöksnäringsföretagare. Sedan 2017 finns en checklista för restaurangbranschen och nu har turen kommit till dem som vill starta ett mindre hotell, bed & breakfast eller ett vandrarhem.

– Målgruppen är småföretagare, de som inte har samma uppbackning och kunskap som de stora kedjorna. Det handlar ju om en regeltung bransch och då kan det vara svårt att komma igång.

Målet är att ge småföretagare en bra översikt när de ska starta hotellverksamhet.

–  De ska lätt kunna hitta vilka kontakter de behöver ta utan att gå in på flera olika myndigheters webbplatser eller ringa en massa samtal. Vår vision är att man ska kunna logga in på verksamt.se och i realtid se status på ens ärenden. Men det ligger längre fram i tiden.