Annons

Minst 12 miljarder i logiintäkter borta

zoom
NYHETER. Logiintäkterna i december rasade för svenska hotell. Totalt har hotellbranschen tappat minst 12 miljarder i rumshyror sedan i mars.
Annons

Logiintäkterna för december 2020 minskade med 70 procent jämfört med samma period 2019. Sammantaget har svenska hotell tappat 12 miljarder kronor i logiintäkter sedan i mars, enligt statistik från Benchmarking Alliance.

Av det totala tappet i kronor står Stockholm, som är en av landets värst drabbade marknader, för 6 miljarder kronor. I december redovisade Stockholm en tillbakagång i logiintäkter med 78 procent.

I december 2019 uppgick hotellens logiintäkter till 1 307 miljoner kronor att jämföra med december 2020 då de landade på blygsamma 391 miljoner kronor.

Enligt Visitas chefsjurist Thomas Jakobson är intäktsbortfallet sannolikt ännu högre om man även tittar på inkvarteringsstatistiken som presenteras av SCB/Tillväxtverket, men som ännu inte är publicerad för december (novembersiffror publiceras i morgon tisdag).

Statistiken visar än en gång på det akuta läget för hotellen och Thomas Jacobson menar att det nu är avgörande för hotellens överlevnad att de utlovade stöden omedelbart når hotellföretagen. Och att stöden motsvarar den skada hotellen lidit.

– I ljuset av detta måste taket på omställningsstödet återgå till de nivåer (75 mnkr/mån) som de var på i mars-maj. Inte minst för att situationen obegripligt nog är värre nu än då. Alternativet är uppsägningar och avvecklingar av hela hotell, säger Thomas Jakobson.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...