Annons

”När pengarna är slut blir det konkurs”

zoom Foto: Tegnérs Matsalar
Foto: Tegnérs Matsalar
NYHETER. En av alla aktörer i besöksnäringen som kämpar för överlevnad är Tegnérs Matsalar i Lund. De har tappat 90 procent av sin omsättning och klarar sig inte länge till. ”Det har varit nattsvart sedan den 1 april”, säger vd Sven Larsson.
Annons

Med en verksamhet som var inriktad både på nattklubb, näringslivsevenemang och privata fester såg det ljust ut för Tegnérs Matsalar i Lund. Sedan kom pandemin i slutet av mars. På bara en dag avbokades i princip all verksamhet och sedan dess har det varit nattsvart.

– Många förstår nog inte hur olika pandemins effekter har drabbat branschen. Den som råkar syssla med ”fel” saker är nästan helt utraderad. För min verksamhet har det varit nattsvart sedan den 1 april, säger vd:n och delägaren Sven Larsson.

När 50-regeln infördes fick Tegnérs Matsalar stänga sin nattklubbsverksamhet, och bröllopen avbokades på löpande band – företaget har genomfört två bröllopsfester 2020 istället för drygt 70 ett normalår. Även konferenser och företagsfester samt privata fester, som studentfester och baler, har avbokats.

98 procent i tapp

Tegnérs Matsalars största festsal tar 550 sittande gäster men förfrågningarna är numera noll. Maj och juni brukar vara årets bästa månader men Sven Larsson vittnar om idel mörka siffror för verksamheten under alla månader.

– I maj 2020 tappade vi 98 procent av omsättningen jämfört med 2019.

Siffrorna är talande: i maj 2019 låg omsättningen på 3,5 miljoner kronor. I maj 2020 låg den på 96 000 kr.

– Den ”bästa” månaden under pandemin var september, när folk trodde att det började lätta. Då nådde vi ändå bara 20 procent av omsättningen för 2019, vilket innebar en halv miljon kronor istället för 2,5 miljoner, förklarar Sven Larsson.

Inte rimligt att låna

För drygt tre veckor sedan skärptes restriktionerna i regionen igen, vilket det märktes direkt.

– Då bokades allt i november av på en och samma dag. Vi hade inte jättemycket men nu är det noll, säger han och tillägger:

– Nästan alla har det lika tufft. Det är bara olika hastighet på den oundvikliga resan mot konkurs om det inte vänder.

Sven har bestämt att företaget får finnas kvar så länge som det finns nog likviditet i företaget för att täcka utgifterna.

– Men när pengarna är slut är det konkurs. Och de minskar snabbt. Vissa företagare lånar pengar, men ett privat risktagande är inte rimligt för mig. För man vet ju inte när man kan börja jobba igen.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter