Restaurangernas försäljningsvolym minskade under årets fjärde kvartal, visar Restaurangindex från SCB. Siffrorna stärker bilden av en avmattning i ekonomin.
Restaurangernas volymomsättning (omsättning rensad för inflation) minskade med 0,2 procent i det fjärde kvartalet 2019, jämfört med samma period ett år tidigare. Till exempel minskar den största kategorin, lunch- och kvällsrestauranger, med 4,1%. Den största nedgången stod personalrestauranger stod för, medan nöjesrestauranger uppvisade den största ökningen.
– Det är tydligt att vi nu ser en nedgång i ett flertal av restaurangbranschens segment och då har vi ännu inte sett de eventuella effekterna kopplade till coronaviruset, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.
– Vi är oroliga för konjunkturen och hur den påverkar hushållens konsumtion. Restaurangbranschen har låga marginaler och statistiken från SCB visar att jobb och tillväxt hotas i den näring som är bäst på att skapa jobb för unga och utrikesfödda. Nu behövs bättre förutsättningar för branschen exempelvis lägre arbetsgivaravgifter och minskad regelbörda, säger Jonas Siljhammar.
Läs hela rapporten HÄR.
Texten uppdateras.