Annons

Visita kräver stärkt stöd till drabbade företag

zoom
NYHETER. Att alla serveringsställen behöver stänga klockan 20.30 slår mot jobb och företag i hela Sverige. Nu kräver Visita ett riktat stöd till de drabbade företagen. "Tiotusentals jobb står på spel, många av dem för unga", säger Jonas Siljhammar, vd Visita.
Annons

Dagens besked att alla serveringsställen måste stänga klockan 20.30 kommer ha stor påverkan på jobb och företag i besöksnäringen över hela Sverige. För att så många företag som möjligt ska finnas kvar när det vänder kräver Visita nu ett stärkt stöd.

– Redan utlovade stöd måste betalas ut skyndsamt och likaså behövs ett besked om direkt stöd till de företag som genom begränsningarna i praktiken får ett näringsförbud. Tiotusentals jobb står på spel, många av dem för unga, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Alkoholstoppet har haft en kraftig påverkan på besöksnäringen och i december hade 50 000 människor förlorat jobbet, jämfört med samma månad året före. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten varit tydlig med att det inte sker någon omfattande smittspridning på serveringsställen.

– Jag har den största respekt för behovet av att minska smittan, men Folkhälsomyndigheten har gång på gång sagt att smittspridningen på serveringsställen är nästan obefintlig. Jag vill ha en förklaring till varför serveringen måste sluta just klockan 20.30, mitt under gängse middagstid, säger Jonas Siljhammar.