Annons

Nöjesparkscheferna: ”Vi måste öppna, vi har inget val”

zoom Gröna Lund och Liseberg räknar med att kunna öppna under våren.  Foto: Gröna Lund/Liseberg
Gröna Lund och Liseberg räknar med att kunna öppna under våren. Foto: Gröna Lund/Liseberg
NYHETER. Idag publiceras Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter för bland annat nöjesparker, djurparker och temaparker. Trots kravet på 20 kvadratmeter per besökare räknar Lisebergs vd Andreas Andersen med att öppna.
Annons

Folkhälsomyndighetens förslag – att muséer och konsthallar får samma bestämmelser som butiker – 10 kvadratmeter per person – jämfört med parkerna, som ska se till att varje besökare har 20 kvadratmeter per person, har väckt protester. Bland annat har nöjesparkscheferna tidigare ifrågasatt rimligheten i förslaget.

Kring de nya riktlinjerna som publiceras idag finns ännu inget regeringsbeslut, vilket Andreas Andersen, vd, för Liseberg, menar innebär att man fortsätter att jobba för att kunna öppna parken.

– De nya riktlinjer för nöjesparkerna publiceras idag, men gäller faktiskt först från det att regeringen träffar beslut om det. Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att detta sker den 11 april. Men vi vet inte. Därför kan vi bara jobba med en hypotes om öppning. Och denna hypotes är fortfarande att vi öppnar första maj.

Rent konkret vad innebär de nya föreskrifterna för Liseberg?

– Vi har inte fått tillsynsvägledningen än, så vi kan inte 100 procent säkert estimera vad föreskrifterna betyder för Liseberg. Men vi räknar med att kunna öppna med 10 till 15 procent av vår vanliga högsäsongskapacitet. Det blir svårt ekonomiskt, men vi måste öppna efter 16 månaders stängning, vi har inte val.

Magnus Widell, vd för Gröna Lund, är inne på samma spår:

– Gröna Lund har tvingats hålla stängt i över ett år och vi är beroende av att öppna. Nu när Folkhälsomyndigheten har fattat ett beslut om regelverket måste vi sätta oss ner och fundera på hur vi kan hålla öppet på både ett säkert och ett ekonomiskt försvarbart sätt. Men det är av största vikt att vi öppnar till våren.