Annons

Nordic Choice om sin utbildning: ”Jättefina ansökningssiffror”

zoom Lärlingsdelen genomförs på Quality Hotel The Box och<br />
 Quality Hotel Ekoxen i Linköping. Foto: Realgymnasiet
Lärlingsdelen genomförs på Quality Hotel The Box och
Quality Hotel Ekoxen i Linköping.
Foto: Realgymnasiet
NYHETER. Nordic Choice lärlingsutbildning för hotellbranschen med jobbgaranti startar i Linköping nästa år.
Annons

Petter Stordalens hotellutbildning som startade förra året har, enligt egen utsago, blivit en stor framgång. Nu berättar företaget att utbildningen expanderar till Linköping med start nästa läsår.

Det här kommer förbättra vår tillgång till arbetskraft, tillföra kompetens till branschen och ge elever en relevant och modern yrkesutbildning som garanterat kommer ge dem jobb, säger Petter Stordalen i en kommentar.

Utbildningen lanserades 2018 i Stockholm, i samarbete med Realgymnasiet. I höst startar den i Lund och Göteborg. Linköping, som även den är ett samarbete med Realgymnasiet, blir därmed den fjärde staden att erbjuda hotellutbildning med jobbgaranti på något av Nordic Choices hotell.

Linköping är den fjärde staden i vilken er utbildning etableras – hur gör ni era val av utbildningsstäder?

– Detta sker i ett samarbete mellan Nordic Choice Hotels och Lärande i Sverige. Vissa förutsättningar är ett måste, att ett Realgymnasium ligger i staden och att Nordic Choice har hotell där. Men generellt söker vi tillväxtorter med en positiv utveckling, säger Tina Tropp Jerresand, People & Culture Manager Nordic Choice Hotels.

Hur många platser kommer ni att erbjuda där?

–Alla städer har idag endast 20 platser, och det är för att vi skall ha en utbildning med hög kvalitet.

Hur mycket ska skolan växa i Sverige?

–Vi ska att växa i den takt det krävs för att vi ska bli den ledande Hotell och turismutbildningen på gymnasienivå i Sverige.

Ni startar i Lund och Göteborg i höst, hur har intresset sett ut för dessa utbildningar?

– I Lund var totalt intresse, 70 ansökningar, och 28 förstahandssök. I Göteborg var det totala intresset 105, varav 23 förstahandssök. Men vi får inte glömma bort Stockholm som hade 34 förstahandssök på 20 platser 2019, säger Tina Tropp och fortsätter:

– Detta är jättefina siffror, när vi har en besöksnäring som har ett stort behov av framtida kompetenser och tyvärr är de många skolor som lägger ner programmet eftersom det är få sökande. Hotell och turismprogrammet är ett av Sveriges minsta yrkesprogram.

Lärlingsdelen av utbildningen i Linköping genomförs på Quality Hotel The Box och Quality Hotel Ekoxen i Linköping.

– Vi kommer utbilda ett antal talanger som i förlängningen kommer att stärka Nordic Choice Hotels både i Linköping och andra delar av Norden. Slutförd utbildning med godkända betyg ger eleverna en jobbgaranti. På så sätt kan vi bidra till en bra start på yrkeslivet i en fantastisk bransch för ett stort antal unga människor, säger Jacob Corlin, hotelldirektör på Quality Hotel The Box i en kommentar.

År 2021 går den första kullen elever ut och är då garanterade jobb hos Nordic Choice Hotels.

– Klarar man utbildningen är man garanterad jobb i minst sex månader. Jag tror att de flesta här kommer att jobba hos oss, har Nordic Choices VP People and Culture Ann Mårder tidigare sagt till Besöksliv.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...