Annons

Ny tävling ska få ut svenska kvinnliga kockar i världen

zoom Evelina Änggren från Halmstad tävlar i Gastronomi Sverige Commis Award 2020.  Foto: Morgan Ekner
Evelina Änggren från Halmstad tävlar i Gastronomi Sverige Commis Award 2020.  Foto: Morgan Ekner
NYHETER. Kocktävlingen Gastronomi Sverige Commis Award vill få fler kvinnor att stanna i branschen och ställa upp i internationella tävlingssammanhang som Bocuse d'or.
Annons

Kockyrket domineras av män, och kvinnor hoppar dessutom i betydligt större utsträckning av yrkesbanan än män. Gastronomi Sverige vill ändra på detta och har därför skapat en ny kocktävling som riktar sig till unga kvinnor. Gastronomi Sverige Commis Award 2020 går av stapeln 28 maj på Restaurangakademien i Stockholm och Besökslivfick en pratstund med Sanna Aspberg, projektledare på Gastronomi Sverige:

Vad är syftet med tävlingen?

– Vi vill locka fler kvinnliga kockar att tävla i stora internationella tävlingar. Och vi tycker att det är ett mysterium att kvinnor hoppar av den här yrkesbanan i sådan uträckning. Vi vill bidra till att fler kvinnor stannar längre i branschen. Man ser även att kvinnor inte är lika högt representerade i toppen så vi vill att de ska sikta högre och uppmuntra att de också kan öppna stjärnkrogar, tävla Bocuse d’Or och så vidare.

Varför heter tävlingen Commis Award?

– Ingen svensk kvinna har hittills deltagit som commis i Bocuse d’Or. Eftersom tjejerna som deltar i den här tävlingen är unga kan de ha commis i Bocuse d’Or som en målbild för år 2022–23 när de har tävlingsåldern inne.

Vilka får tävla?

– Vi vänder oss till kvinnliga sistaårselever på alla kockgymnasier i Sverige. Det är sex stycken som tävlar denna gång, de uppfyllde våra antagningskrav och är superambitiösa.

Berätta om tävlingsupplägget.

– Innan tävlingen har de fått skicka in en exakt lista på sina ingredienser för att säkerställa att det inte blir något svinn. De ska tillaga en varmrätt för sex personer som serveras på tallrik. Årets huvudråvaror är Mälargös och vit sparris från Gotland. De har sedan tre timmar på sig och bedöms på smak och textur, metod och genomförande.

Berätta om juryn!

– Vi har valt duktiga personer från branschen, bland annat Malin Söderström, Ulrika Brydling och Sebastian Gibrand. Smakjuryn består av sex personer och metodjuryn av två, dessa är dessutom med i köket under hela genomförandet.

Vad vinner man?

– En resa för två till Bocuse d’Or Europe i Tallinn i höst och en middag för två på Tommy Myllymäkis nya restaurang Aira.

Gastronomi Sverige Commis Award 2020 avgörs den 28 maj på Restaurangakademien i Stockholm där sex sistaårselever från olika kockgymnasier ska mötas.

Gastronomi Sverige ägs av de kockar som har tävlat i Bocuse d’Or och som tillsammans vill ge tillbaka till branschen den möjlighet och utveckling de har fått genom tävlingen Bocuse d’Or.