Annons

Ny utredning vill ha danstillståndet kvar

zoom Utredningen föreslår att nattklubbar fortsatt ska omges av tillstånd,<br />
 men att restauranger med dans inte ska det. Foto: Colourbox
Utredningen föreslår att nattklubbar fortsatt ska omges av tillstånd,
men att restauranger med dans inte ska det.
Foto: Colourbox
NYHETER. Den heta frågan om danstillståndets avskaffande har dragit långbänk. Nu presenteras en ny utredning som omkullkastar riksdagens tillkännagivande från 2016.
Annons

Det var 14 april 2016 som riksdagen i ett tillkännagivande till regeringen uttalade att kravet på danstillstånd skulle tas bort.

Restaurangbranschen jublade.

Men de senaste vändningarna i frågan sätter stopp för glädjen.

En utredning med uppdrag från regeringen att analysera regleringen har släppts i dagarna. Där föreslås att det absoluta kravet på danstillstånd ska slopas. Men att tillståndskravet ska finnas kvar om det finns ”beaktansvärd risk ur ett ordnings- och säkerhetsperspektiv”.

Detta betyder att nattklubbar fortsatt ska omges av tillstånd, men att restauranger med dans ”inom ramen för sedvanlig restaurang- och pubverksamhet” inte ska det.

Visita har länge arbetat för att danstillståndet ska skrotas helt. Stefan Lundin, chef för Branschjuridik på Visita:

– Riksdagen har varit tydlig med att den vill avveckla danstillståndet. Då är det märkligt att utredaren ändå förespråkar att tillståndet ska behållas, om än med vissa ändringar. Det är ingen lösning vi skulle välkomna och den skulle medföra gränsdragningsproblem.

Men det är viktigt att konstatera att utredaren även presenterar en alternativ lösning där danstillståndet helt slopas, tillägger Stefan Lundin.

– Där har regeringen chansen att gå på den linjen och föreslå att tillståndet avskaffas. Vi hoppas att de tar den chansen, vår näring behöver verkligen lättnader och förenklingar.

Vad händer nu?

– Antagligen går förslaget ut på remiss och då kommer Visita att besvara den och framföra våra synpunkter.

Suusify – ny hotellallians med frihet som ledord

Suusify – ny hotellallians med frihet som ledord

Johan Öhman är grundare av Suusify, framtidens hotellallians. Med hjälp av tillförlitlig data och smarta analyser ska alliansen hjälpa hotell att minska kostnader och öka intäkterna. – Vi ser också hur många hotell är l...