Annons

Nya siffror visar nytt ras för hotell 

zoom Hotellens intäkter minskar igen på de flesta orter.  Foto: Colorbox
Hotellens intäkter minskar igen på de flesta orter.  Foto: Colorbox
NYHETER. Hotellens intäkter minskar igen på de flesta orter. – Efter 17 månader av pandemi och kraftigt minskade intäkter var juli ok. Andrummet blev dock kort och det visar på behovet av lättade restriktioner så snart som det går för att få hjulen att snurra på riktigt, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson,  
Annons

Återhämtningen för de svenska hotellen kom av sig i augusti. På flera orter rasade intäkterna kraftigt jämfört med juli. Halmstad, Kalmar och Norrköping finns bland de orter som drabbats hårdast av den senaste månadens nedgång. Stocksholmsregionen har känt av det största tappet jämfört med samma period i fjol.

Det visar siffror från Benchmarking Alliance som Visita sammanställt. Anledningen till tappet är bland annat att utländska turister inte kunnat komma samt att rekommendationen om hemarbete gör att affärsresandet minskat dramatiskt, enligt Visita.

”Samtidigt som intäkterna minskar är flera stöd på väg att upphöra och många företag väntar fortfarande på att de utlovade stöden ska betalas ut. Likviditeten är extremt ansträngd och fler åtgärder krävs för att minska risken för konkurser och förlorade jobb”, skriver Visita i ett pressmeddelande.

– Fler måste göra mer för att stötta besöksnäringen. Kommuner måste ta bort avgifter, regioner satsa på destinationsmarknadsföring och regeringen se till att utlovade stöd kommer företagen till del snabbare, säger Thomas Jakobsson.