Annons

Nya vd:n för Grand i Borås donerar hotellinredning till skolor

zoom Jonas Eklund, ny vd för Quality Hotel Grand i Borås har låtit skänka gamla hotellinventarier till sju grundskolor. Foto: Niclas Locksén, R3 Studio.
Jonas Eklund, ny vd för Quality Hotel Grand i Borås har låtit skänka gamla hotellinventarier till sju grundskolor. Foto: Niclas Locksén, R3 Studio.
NYHETER: I stället för att kasta gamla inventarier när det nu är dags för hotellrenovering kom Jonas Eklund på en idé.
– Jag tänkte helt enkelt till. Det har gjort att sju grundskolor i dagarna varit här och hämtat 200 konferensbord, 30 whiteboardtavlor, 100 stolar och fåtöljer.
Annons

Jonas Eklund som bara huserat som vd för Quality Hotel Grand i två veckor har en långtgående vision. Han vill skapa goda relationer med staden och dess invånare. För honom var det självklart att börja med barnen och skolorna.  Redan första dagen på nya jobbet föddes en idé. Han stod ledigt klädd mitt i renoveringsdammet omgärdad av mängd gamla hotellmöbler som skulle kastas – när det slog honom att det inte kändes rätt att låta inredningen gå till tippen.

I stället ringde han till skolförvaltningen.

– Jag tänkte att det kanske fanns någon skola i kommunen som var i behov av lite prylar, berättar Jonas Eklund, som där och då inte kunnat drömma om hur stort intresset för hotellmöblerna skulle bli.

Redan dagen efter började telefonen ringa – rektorer från flera skolor hörde av sig och sa att de mer än gärna kom och kikade på möblemanget. Och så blev det.

– De senaste dagarna har representanter från sammanlagt sju grundskolor varit här och hämtar konferensbord och allt möjligt, fortsätter Jonas som även låtit donera närmare 10 000 artiklar och 1,5 ton porslin till Borås Stads satsning Åter I Bruk, som arbetar med återanvändning av inventarier och byggmaterial.

Förutom att möblerna nu får fortsatt liv och kommer Borås elever till gagn vill Jonas Eklund åka runt i skolorna och hålla föreläsningar om besöksnäringen för 9:onde klassare.

– Förhoppningsvis kan jag fånga några elevers intresse när jag berättar om hur kul vår bransch är. Så som näringen ser ut nu behöver vi gå ut i samhället, marknadsföra oss själva och skapa relationer.

Jonas Eklund som tidigare varit hotellchef i både Jönköping och Göteborg sladdade själv in på sin bana i branschen av en slump – så sent som för 10 år sedan.

– Jag började med att parkera bilar på Gothia Towers och arbetade mig upp via receptionen. På den vägen är det. Det vill jag berätta för eleverna.

Renoveringen av Quality Hotel Grand drar igång nu i september och beräknas vara klar om två år. Då kommer hotellet ha fått en ny restaurang och konferensvåning samt 64 nya rum.