Annons

Nyöppnade Palm Tree Hotel bjuder barn på julfirande 

zoom Foto: Privat
Foto: Privat
NYHETER. Palm Tree Hotel i Trellborg öppnade mitt i Pandemin – utan möjlighet till några bidrag. Trots det tuffa läget gör nu ägaren Seija Martti en hjälteinsats för barn i Trelleborg som har det svårt.
– Några dagar innan jul får de bo på hotellet och fira en varm och kärleksfull jul här, säger Seija, som själv hade en tuff uppväxt.  
Annons

I slutet av sommaren 2020 tog Seija Martti och hennes man över gamla Hansa hotell och påbörjade en ambitiös renovering. I efterhand säger hon att det möjligen var aningen naivt. För det har varit och är fortfarande tufft att få ekonomin på rull.

– Vi är ju nystartade, vilket innebär att vi inte haft möjlighet att söka pengar från Tillväxtverket. Det har och är fortfarande en rejäl utmaning för oss. Precis som andra har vi också haft svårt att rekrytera personal. Det är en balansgång hela tiden, berättar Seija som trots det ser sig som lyckligt lottad.

– Jag är en frisk, vuxen person som fått ett bra liv. När jag var liten var det inte så.

Seija Martti berättar att hon med en tuff barndom i bagaget länge velat göra något för de som nu befinner sig i samma situation som hon en gång gjorde.

– Det var när vi höll på med hotellrenoveringen och jag satt där mitt i byggdammet, som det kom över mig: Tänk om jag kunde få bjuda barn som inte har det så lätt på en hotellövernattning och ett fint julfirande? Det skulle ge en skön känsla och kännas gott i hjärtat.

Sagt och gjort. Kort efter att tanken hade väckts bestämde sig Seija för att kontakta lokala företagare i Trelleborg för att höra om det fanns några fler som tyckte om hennes idé.

Engagemanget lät inte vänta på sig. ”Alla blev eld och lågor”, minns hon.

Och nu är det bestämt: omkring 50 barn, som Diakonin i Trelleborg hänvisar, kommer tillsammans med varsin förälder att få övernatta på hotellet. Seija har ordnat med jultomte, lokala bokhandeln bidrar med böcker och sagoläsning. Dessutom kommer en trubadur att spela och Ica bidrar med matkassar. Förhoppningen är även att barnen ska kunna få två julklappar var. Det roddar hon med just nu.

– På morgonen när barnen vaknar kommer nog det mest spännande att hända. Då kommer både polisen och brandkåren till hotellet för att äta frukost med barnen, och sen får alla som vill provsitta i polis- och brandbilarna, fortsätter Seija som hoppas att arrangemanget ger ringar på vattnet.

– För min egen del hoppas jag kunna göra detta till en årlig tradition. Jag vill att barnen ska kunna komma tillbaka till skolan efter jullovet och känna att de fått en fin jul. Jag vill att de ska kunna säga: ”Jag har bott på hotell”, vilket kanske inte så många av de barn som kommer har gjort tidigare. Jag vill att de ska kunna säga att de fått julklappar och träffat tomten. Jag vill ge barnen det jag inte fick själv när jag var liten.

Dessutom menar Seija att det är viktigt med lokalsamverkan på en liten ort. Att hon nu engagerat företagare, Trelleborg Citysamverkan, Diakonin och räddningstjänsten i ett gemensamt projekt ser hon som ett sätt att bidra till en tryggare stad.

Hur tror du att julen 2021 kommer att bli när du summerar den i efterhand? 

– Jag tror att julen 2021 blir den bästa någonsin.

Suusify – ny hotellallians med frihet som ledord

Suusify – ny hotellallians med frihet som ledord

Johan Öhman är grundare av Suusify, framtidens hotellallians. Med hjälp av tillförlitlig data och smarta analyser ska alliansen hjälpa hotell att minska kostnader och öka intäkterna. – Vi ser också hur många hotell är l...