Annons

Ökat avstånd bland besökarna på High Chaparral i sommar

zoom Temaparken High Chaparrals vd Mathias Bergendahl tar<br />
höjd för ännu en sommar präglad av pandemin.  Foto: Pressbild/High Chaparral
Temaparken High Chaparrals vd Mathias Bergendahl tar
höjd för ännu en sommar präglad av pandemin.
Foto: Pressbild/High Chaparral
NYHETER. Temaparken High Chaparral i Småland rustas för ännu en coronaanpassad sommar. Utökat parkområde ska ge säkrare avstånd bland besökarna. ”Vi har inte köpt någon mark, utan utnyttjar den yta vi har på ett bättre sätt”, säger Mathias Bergendahl, vd för High Chaparral.
Annons

Inför förra sommaren var det bråda månader för den småländska vilda västern-parken High Chaparral. Pandemins restriktioner manade fram en mängd nya lösningar och omställningsarbetet blev så lyckat att parken tilldelades Stora Turismpriset.
– Det handlade mycket om att vi inte kunde ha tidsbestämda shower, eftersom det skulle skapa folksamlingar. I stället utökade vi vårt utbud så att skådespelarna var igång med improvisationsteater hela dagarna, säger Mathias Bergendahl, vd för High Chaparral.

Minskad trängsel

I år bygger man vidare på förra årets inslagna väg. En satsning inför sommaren är att utöka parkområdet för att undvika trängsel. Kring matställen blir det lätt köbildning och folksamlingar – därför har man skapat tre nya picknick-områden.
– Vi har inte köpt någon mark utan utnyttjar den yta vi har på ett bättre sätt. Ett picknick-område har vi skapat centralt i parken genom att riva en byggnad, och ett annat i anslutning till campingentrén. Ytorna görs trivsamma med rekvisita i parkens tidstypiska anda.

En tredje plats där besökarna kan ta en matpaus är belägen i ett område utanför parken som tidigare använts som betesmark för hästar.
– Där kommer vi ha andra djur i år, vilka är för tidigt att avslöja, men här lägger vi också till picknick-yta. Man kan äta, titta på djuren och delta i aktiviteter.

Önskan om bra process

För ett par veckor sedan gick regeringen ut med att det finns förslag på nya begränsningar för bland annat djurparker och temaparker. Mathias Bergendahl menar att de åtgärder man vidtagit på High Chaparral för minskad köbildning, ökat avstånd mellan besökare och reglerade in- och utpassager går i linje med vad som föreslås.
– Men vi hoppas få veta hur det kommer att se ut mer konkret så snart som möjligt. Vem ska vi prata med för att skapa en handlingsplan i god tid? Man önskar att det fanns en bra process för det här.

Rekrytering i full gång

Förra sommaren hade High Chaparral 350 säsongsanställda och besöksantalet landade på 73 procent jämfört med året innan.
– Vi har tagit höjd för att pandemin fortsätter, sett över kostnadsbiten och jobbat med tydliga fokusområden för att anpassa parken. Men de anställda ligger på samma antal som i fjol, rekryteringen är i full gång. Det här är en teaterpark och det har varit viktigt att hitta ett sätt att hålla teatern vid liv även i dessa tider, säger Mathias Bergendahl.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...