Annons

Ökat intresse för fiske och vildmarksliv

zoom Foto: Marcus Wessler
Foto: Marcus Wessler
NYHETER. Jockfall Turist & Konferens har sett hur intresset för naturturism och fiske konstant ökat. Nu har vildmarkscampen byggt nya lodger och en ny restaurangdel för att möta efterfrågan.
Annons

Vid Kalixälvens östra strand, strax norr om norra polcirkeln, driver familjen Landin sedan 1980-talet Jockfall Turist & Konferens. Här erbjuds fiske och ett brett utbud av säsongsbaserade vildmarksaktiviteter och även större grupper för exempelvis konferenser eller bröllop är välkomna.

– Vi har någonting som ingen annan kan erbjuda och det är boende, aktiviteter, fiske och god mat, tätt intill Jockfallet – vattenfallet som gett oss vårt namn. Det är en storslagen och härlig natur med vildvuxna skogarna precis utanför dörren. Hit kan man komma och vara sig själv, säger Robin Landin, marknadschef och turguide.

Besökare från hela världen

Allt fler hittar till Jockfall och verksamheten ökar konstant med cirka 15–20 procent per år. På sommaren är laxfiske den största aktiviteten, tätt följt av besökare som kommer för att titta på vattenfallet och hoppande laxar, men också för att vandra eller cykla. Besökare från Sverige, Finland och Storbritannien dominerar, men folk kommer hit från hela världen.

För att tillgodose olika besökares behov erbjuds en rad olika boenden: lägenheter, stugor, platser för tält och husvagnar. Man har precis byggt sex nya, lite lyxigare fyrbäddslodger. Dessutom har den välbesökta restaurangen byggts till med ett ljust och fräscht glasat rum. På menyn står mat med lokala råvaror: mycket lax såklart, men även rätter med exempelvis älg- och renkött.

”Det är helt magiskt”

Vintern är en andra högsäsong och då många kommer från Belgien, Nederländerna och Frankrike för att njuta av ett boendepaket med aktiviteter som isfiske, hundspann och skoterturer.

– ”Orörd natur” är väl lite av en klyscha, men för besökare från kontinenten är det en stor grej. Här är väldigt lugnt och stilla och inte mycket människor. Och sedan har vi norrskenet och de tysta nätterna, och självklart midnattssolen på sommaren, säger Robin Landin som vill slå ett extra slag för vårvintern, lite av en mellansäsong, men lokalbefolkningens favorit.

– Folk kanske inte förstår att det fortfarande är full vinter i april, men vi har 10–15 plusgrader, solen skiner och man kan sitta och pimpla i t-shirt. Det är helt magiskt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...