Annons

Övernaturliga Örebro – zombies ska locka till stadsturism

zoom Hundratals zombies kommer löpa gatlopp i Örebro.
Hundratals zombies kommer löpa gatlopp i Örebro.
NYHETER. Folk som skriker av rädsla och springer för sina liv. Hundratals zombies som jagar en hack i häl när. Under höstlovsveckan släpps spökena fria från Örebro slott och sprider skräck över staden.
Annons

Att det spökar på Örebro slott är ingen nyhet. Ända sedan slottet byggdes på 1300-talet har folk rapporterat att de sett genomskinliga skepnader och det är bland Örebroborna vedertaget att vålnaden, den grå damen, hemsöker slottet.

Zombies och snälla spöken

Nu vill Örebro ta till vara på att staden är en hemvist för gengångare och marknadsföra sig som en kuslig stad. Trots att vecka 44 numera kallas läslov istället för höstlov väljer Örebro att hålla fast vid höstrugget och lanserar veckan som spökvecka.

 

– Under nio dagar kommer allt från zombies till snälla små spöken att dyka upp både i och utanför stadskärnan. Veckan kommer innehålla ett brett spektrum spökupplevelser. Även de lättskrämda kommer kunna hitta aktiviteter som tilltalar, säger Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet – bolaget som på uppdrag av kommunen ska marknadsföra staden.

 

Spökveckan startar den 29 oktober med det allt annat än vanliga motionsloppet ”Run For Your Lives”. Då kommer flera hundra statister som är utklädda och sminkade till zombies att jaga loppets deltagare genom staden.

Som ur skräckfilm

Det blir världens första zombielopp som äger rum i en stadskärna.

 

– Delar av staden ska förvandlas till scener som hämtade från amerikanska skräckfilmer. Tanken är att man ska få just den bilden. Att det ska stå poliser och lastbilar på vägarna. Man skulle kunna säga att det kommer att vara lite som en hinderbana.

 

Varje löpande kommer ha tre band på sig som zombierna ska försöka rycka av. Ju fler band som sitter kvar när man går i mål desto bättre har man presterat.

 

Att veckan får skräcktema kommer inte som någon överraskning. Det är ingen hemlighet att det spökar på Örebro slott, säger Björn Fransson.

 

– Jag tror jag inte att jag känner någon som jobbat på slottet som inte gått där ifrån med nya spökhistorier eller säger att de upplevt eller hört något. Det är nästan del av vardagen där.

Bra tajming

Det är Örebrokompaniet som står bakom veckan i samarbete med kommunen och flera olika aktörer. Örebrokompaniet har tidigare arrangerat spökvandringar på slottet. Nu är tajmingen extra bra då Allhelgonahelgen infaller under skollovet.

 

– Det bygger egentligen på att vi ser ett större intresse av inrikes resande under just den här veckan. Där ser vi att städer som exempelvis Örebro blir tilltalande resmål. Vi ser stora möjligheter för just stadsturism höstlovsveckan, säger Björn Fransson.