Annons

Pandemin har påskyndat spasatsning

zoom Elite Hotels satsar stort på spa. Foto: Elite Hotels
Elite Hotels satsar stort på spa. Foto: Elite Hotels
NYHETER. Elite Hotels storsatsar på spa. Det närmaste året öppnar tre nya anläggningar, och siktet är inställt på ytterligare fem de närmaste 2–3 åren.
Annons

Den 1 juli öppnade Elite Hotels ett nytt spa på stadshotellet i Karlstad. Redan den 8 september är det dags för nästa anläggning under hotellkedjans varu­märke Vana Spa att börja ta emot gäster på tjugon­de våningen i Skellefteås spektakulära nybygge The Wood Hotel.

Nästa vår invigs ett jättespa på Elites nya destinationshotell i Astras gamla huvudkontor in­ till Södertälje kanal.

– Det här är en strategi vi haft under lång tid. Men coronan har skyndat på processen där vi ska stärka oss på leisure och konferenser. Vi är starka på affärs­resor men vi tror att det kommer att gå ner. Affärs­resorna kommer inte att komma tillbaka till 2019 års nivå – i varje fall inte de närmaste åren, säger Elite Hotels vd David Halldén.

Elite Hotels består av ett 40-­tal hotell från Kiruna i norr till Malmö i söder. Sedan starten i början av 80­-talet har grundaren Bicky Chakraborty köpt upp anrika hotell i klassiska byggnader med centrala lä­ gen. År 2012 startades det första spat i Elite Marina Tower i Stockholm ihop med Sturebadet.

Nästa steg togs när Vana Stockholm – ett kom­binerat spa och gym – öppnade på Elite Palace i Vasastan. Det var i februari 2020, tre veckor innan covid­ 19 förklarades som pandemi och smittsprid­ningen tog fart i Sverige.

Räknar med lyft

Restriktionerna under coronan innebär att det satts ett tak för hur många besökare ett spa får ta emot per kvadratmeter. David Halldén räknar med ett lyft när lättnader införs samtidigt som de nya anläggningarna står beredda att ta emot gäster.

– Det är naturligt att spa blir attraktiva destinatio­ner för privatgäster. Även när det gäller konferenser är det något extra. Konferensgästerna är också en stor målgrupp.

När anläggningen i Södertälje invigs andra kvar­talet 2022 kommer Elite att ha öppnat fyra nya span på drygt två år. Och expansionen ska fortsätta i sam­ma takt.

– Vi projekterar och tittar på fem hotell till, främst våra egna, där vi vill öppna nya span inom 2–3 år, sä­ger David Halldén.

Han räknar med en ökande efterfrågan på spa utan att konkurrensen hårdnar de närmaste åren.

– Det finns inte så många span i citykärnorna. Vi har valt en inriktning med spa som sticker ut både i byggnation och upplevelse för gästen.

Stor investering

De nya anläggningarna innebär en inves­tering på ”väsentligt mer än 100 miljoner”, en­ligt David Halldén. En stor del av satsningen har genomförts under pandemin. Elite Hotels har klarat coronan ”relativt bra” tack vare tillströmningen av privatgäster, enligt David Halldén. Men i likhet med övriga branschen har Elite Hotels sagt upp folk och använt sig av korttidsarbete.

– Vi är här tack vare det vår grundare Bicky Chakraborty byggt upp. När vi gick in i pandemin var vi bra positionerade finansiellt. En annan fördel är att vi äger majoriteten av våra fastigheter. Om man driver verksamheten i en extern fastighet och bygger spa medför det att hyran går upp. Vi har också nytta av att vi är en familjeägd verksamhet som kan tänka i ett hundraårsperspektiv.