Annons

Pandox nya vd: ”Vi har sett en ganska stark sommar”

zoom Liia Nõu är ny vd på Pandox. Foto: Pressbild/Colourbox
Liia Nõu är ny vd på Pandox. Foto: Pressbild/Colourbox
NYHETER. Pandox nya vd Liia Nõu tror på bättre tider för hotellen sedan regeringen lättat på restriktionerna. – Det är skitbra för oss. Rekommendationen om hemarbete tas bort och det gör att de stora företagen kan mötas på ett annat sätt, säger hon.
Annons

Liia Nõu har lett Pandox sedan förre vd:n Anders Nissen insjuknade och gick bort i maj. Oväntat fick hon ta över ansvaret för ett av Europas största hotellfastighetsbolag, pressat av pandemin.

– Det har varit en tuff sommar i och med att Anders gick bort, säger hon.

I augusti utsågs hon till permanent vd. Parallellt med arbetet som vd har hon skött sitt tidigare jobb som finansdirektör – CFO – och så kommer det att fortsätta tills en ny finansdirektör är utsedd. Liia Nõu räknar med att hennes efterträdare kommer att vara på plats först efter att nästa kvartalsrapport lagts fram i slutet av oktober.

– Jag har varit i bolaget i snart 15 år och jag har nu kommit in i det nya jobbet. Vi har också en organisation som är erfaren och har kunnat göra mycket, säger hon.

Lite semester har det ändå blivit för Liia Nõu.

– Jag var i Kroatien i augusti. Behövde lite sol. Sedan har jag varit ute med båten i Stockholms skärgård, som är fantastisk.

Pandox vd är numera innerstadsbo. Hon har tre barn, som nu är på väg att ta klivet in i vuxenlivet. Tidigare bodde hon med familjen Vaxholm där hon hade både hästar och hundar.

– Vi brukade säga att det fanns fyra H på Pandox. Hotell, handboll, hästar och hundar. Anders Nissen stod för handbollen och jag för hästar och hundar.

Själv håller hon sig i form med cykling, kanotpaddling och annan träning. ”Lite gott och blandat” som hon säger.

För Pandox har läget ljusnat under sommaren. Många gäster har återvänt till hotellen i Norden, liksom i Storbritannien och Tyskland där Pandox äger många hotellfastigheter.

– Vi har sett en ganska stark sommar med en återhämtning, säger hon.

Här hemma i Sverige kom nyligen goda nyheter i form av lättade restriktioner.

– Det är skitbra för oss. Rekommendationen om hemarbete tas bort och det gör att de stora företagen kan mötas på ett annat sätt.

Redan innan regeringen gick ut med att mötesrestriktionerna skulle hävas syntes en viss återhämtning i affärsresorna.

– Mindre möten och affärsresor är på en annan nivå än för ett år sedan. På vissa destinationer ser vi en återhämtning till 2019 års nivå.

Som vd för ett börsbolag är Liia Nõu försiktig med att uttala sig om framtiden men konstaterar:

– Vi flyger ut ur 2021 på ett bättre sätt än 2020 under förutsättning att vi inte får en fjärde våg med fortsatta restriktioner.

Samtidigt räknar hon med att det dröjer ”en bra bit in i 2022” innan det blir en påtaglig förbättring av marknaden för mässor och möten.

– Vi är fortfarande mitt i en pandemi. Vi har fokuserat det här året på att få in våra minimihyror och jobbat tillsammans med våra partners och bankerna.

Före pandemin expanderade Pandox snabbt och plöjde ner miljarder i europeiska hotellfastigheter. Liia Nõu betonar att hon tänker fullfölja den strategi som företrädaren Anders Nissen lagt fast. Samtidigt är hon tydlig med hur hon vill sätta sin prägel på bolaget.

– Jag har än mer fokus på värdetillväxt än tillväxt i sig. Och när vi kommer ut ur pandemin blir hållbarhetsperspektivet ännu starkare.