Annons

Paul Svensson ny hedersdoktor vid Örebro universitet

zoom Foto: Erica Wessman
Foto: Erica Wessman
NYHETER. ”En engagerad förespråkare för hållbar njutning” motiverar universitetet sitt val och hoppas på ett fördjupat samarbete kring måltidsforskningen.
– Det är en bekräftelse på att det jag gör är mer än mat på bordet varje dag. Det gör mig lycklig, säger Paul Svensson i en kommentar till utnämningen.
Annons

– Han omsätter forskning till praktisk verksamhet, från jord till bord, säger Johanna Björklund, forskare med fokus på hållbar mat vid Örebro universitet. Hon är programansvarig för Måltidsekologprogrammet som drivs av institutionen för naturvetenskap och teknik i samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan.

Att som Paul Svensson alltid sträva mot att använda så mycket som möjligt av en grönsak, omvandla den till god mat och samtidigt minska matsvinnet, kokar enligt Johanna Björklund ned till begreppet måltidsekologi. Tillsammans med en kollega nominerade hon därför Paul Svensson till hedersdoktoratet.

– Vi såg hans arbete med omställningen till att äta hållbart, en omställning som vi alla behöver göra. Men när det kommer till mat kommer det aldrig fungera med förbud, det enda sättet att få människor att ändra beteende är att som Paul Svensson göra hållbar mat njutbar, säger hon.

Paul Svensson ser matsvinnet som ett av vår tids största problem. Men han ser även lösningar:

– Det handlar mycket om att få matrester att bli det nya exklusiva. Idag slänger många bort sina bästa matupplevelser. All mat som tappat en massa vatten smakar mycket mer, som skrumpna rotfrukter. Många gånger slänger vi bort den godaste smaken och det vi lagade igår är i många fall godare idag, som lasagnen.

Örebro universitetet har redan ett samarbete med kocken, som Johanna Björklund nu hoppas ska stärkas ytterligare.

– Vi har samarbetat kring kursinnehåll och elever från kulinariska kockprogrammet har varit ute på hans restauranger och praktiserat. Nu vill vi fördjupa samarbetet och tillsammans arbeta fram frågeställningar som vi kan bedriva forskning kring.

Hennes förhoppning är att Paul Svenssons kunskap och erfarenhet ska komma att utnyttjas för både utbildning och forskning, förutom vid Restaurang- och hotellhögskolan även vid Institutionen för naturvetenskap och teknik.