Annons

Portal flyttar in på Grå Gåsen

zoom Krögaren Klas Lindberg (t v) ser fram emot en ny utmaning på Gotland i sommar.  Foto: Pressbild
Krögaren Klas Lindberg (t v) ser fram emot en ny utmaning på Gotland i sommar. Foto: Pressbild
NYHETER. Förra sommaren var det Danyel Couet och Allegrine, i år blir det Portals tur att gästspela på Grå Gåsen i Burgsvik på Gotland. ”Det blir en massa grillat och gotländska grönsaker”, säger krögaren och tidigare Årets Kock-vinnaren Klas Lindberg.
Annons

Efter förra årets framgångar med Danyel Couet och Allegrine tar Stockholmsrestaurangen Portal restaurant över stafettpinnen och gästspelar på Grå Gåsen – även känt som stället där tv-programmet Så mycket bättre spelas in. Valet av samarbetspartner kommande sommar kom till lite av en slump.

– Vi fick frågan efter att en av våra stammisar som känner både mig och Björn Westerholm från Grå Gåsen förde oss samman. Efter en massa spännande möten och förberedelser känner vi oss nu extremt peppade, säger Klas Lindberg som driver Portal restaurant.

Klas Lindberg har bland annat vunnit Årets Kock 2012 och varit med och tagit OS-guld med kocklandslaget. Sedan 2016 driver han Portal restaurant och Bar i Stockholm. Förra året var Björn och Cecilia Westerholms första sommar med Grå Gåsen då hela Gotland stod lamslagen av pandemin och reseförbud. De bjöd in Danyel Couet och restaurang Allegrine att gästspela under vad som blev tio näst intill fullbokade sommarveckor.

– Mitt i en pandemi så träffade vi så rätt. Och oavsett vilka restriktioner som gäller i sommar så förväntar vi oss en lika stark gästtillströmning. Vi har blivit duktiga på att rätta oss efter förutsättningarna, säger delägare Björn Westerholm.

Vad kan då gästerna förvänta sig av ett Portal på Grå Gåsen?
– Det blir ett sommar-Portal, med en blandning av Portal restaurant och Portal bar, både matmässigt och för att lyfta in en del av  vår vinkunskap. Naturligtvis ska vi jaga lokala råvaror och laga mat av allt fantastiskt som finns på Gotland. Vi är mitt i den gotländska myllan, jag är superpepp.

Så vad kan man förvänta sig att bli serverad på sommar-Portal?
– Det blir solvarma grönsaker, grillat lamm och somriga smaker. Precis det jag längtar efter på sommaren!

Portal kommer att fortsätta att hålla öppet i Stockholm som vanligt under sommaren, men flyttar ned delar av teamet till Gotland.

Vad ser du mest fram emot?
– Att skapa mig ett nätverk på Gotland och hitta råvaror och producenter att jobba vidare med, att hitta samarbeten som är utvecklande och roliga för många. Sedan ser jag fram emot en ny utmaning, det var vi redo för och det passade oss i tiden, säger Klas Lindberg.

Hur har det gångna året varit?
– Benhårt, utmanande och påfrestande för alla. Vi är tacksamma att vi har haft så många återkommande gäster som har stöttat och peppat oss. All vår heltidspersonal är kvar, och det är vi också tacksamma över, men vi har behövt säga upp extrapersonal och det är förstås en stor sorg.